Путин призова Азербайджан и Армения към прекратяване на огъня

Президентът на Русия Владимир Путин във вторник е провел телефонен разговор с президентите на Азербайджан и Армения Илхам Алиев и Серж Саргсян, предаде ТАСС.

Руският президент е уверил, че „Москва осъществява и ще продължава да осъществява необходимите стъпки за посредничество с цел нормализиране на обстановката“ във връзка с конфликта в Нагорни-Карабах.

Путин е призовал и двете страни към прекратяване на огъня, съобщиха от пресслужбата в Кремъл. „Подробно бе обсъдено последното развитие на ситуацията в зоната на нагорно-карабахския конфликт. Изразявайки сериозно безпокойство във връзка с широкомащабните въоръжени сблъсъци, довели до многобройни жертви, Путин призова и двете страни спешно да гарантират спирането на бойните действия и спазването на примирието“, се подчертава в съобщението на Кремъл.

„Русия ще продължи да съдейства за нормализирането на обстановката“, цитира пресслужбата думите на руския лидер.

„Подчертана е също така важността на възобновяването при съдействието на Минската група на ОССЕ на преговорния процес между Ереван и Баку с цел бъдещото намиране на пътища за мирното разрешаване на конфликта в Нагорни-Карабах“, се казва още в съобщението.

Президентите са се договорили „да продължат контактите си в различни формати“.