Путин призовава Патриарх Кирил да съдейства за урегулирането на ситуацията в Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин помоли Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил да се включи в процеса по урегулирането на ситуацията в Украйна, съобщи РИА Новости.

„Мисля, че всички трябва да се стремим към това, затова ще моля Патриарха Кирил да внесе своя принос в това умиротворяване“, каза Путин на срещата в Троице-Сергиевата лавра с Патриарха Кирил и представителите на Православните църкви.

Той подчерта, че всички враждуващи страни в Украйна трябва незабавно да прекратят военни действия и да преминат към мирни преговори.

„Ние изхождаме от това, че на украинска земя трябва колкото се може по-бързо да възтържествува мир. Колкото се може по-скоро да се установят преки връзки между всички враждуващи страни, подчерта руският лидер.

Той добави, че Русия с голяма тревога и скръб наблюдава за онова, което се случва в източна Украйна. „Това е ужасно, това е голяма трагедия“, отбеляза Путин.

„Живеем в сложно време. За съжаление, на международната арена и в духовната сфера, в моралната – има много проблеми, които се налага да бъдат преодолявани. Но ние ще можем да го направим, само ако следваме онези идеи, които някога е формулирал Сергий Радонежски. Именно той е призовал някога към единение и любов, като е казал: „Само с любов и единение ще се спасим!“, убеден е Владимир Путин.

Заявлението на руския президент е направено в деня на честването на 700-годишнината на преподобни Сергий Радонежский в Троице-Сергиевата Лавра, където Владимир Путин се срещна с Патриарх Кирил.

На свой ред, Патриарх Кирил заяви, че се моли за Украйна, за това никой в тази страна да не бъде подложен на дискриминация заради своите религиозни, политически или дори философски убеждения.