Путин приведе в пълна бойна готовност Северния флот на РФ

Президентът на Русия и Върховен главнокомандващ руската армия Владимир Путин заповяда да се приведат в пълна бойна готовност Северния флот и отделни съединения на Въздушно-десантните войски и Западния военен окръг, в рамките на внезапна проверка. Това съобщи министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.

В започната днес от 08.00 часа московско време проверка на бойната готовност участват 40 хиляди военни, 3360 единици военна техника, 41 бойни кораби, 15 подводници, 110 самолети и хеликоптери.

Основната й задача е да се преценят възможностите на руския Северен флот да гарантира военната сигурност на Русия в Артика, посочи Шойгу.

Предвижда се по време на проверката руските военни да подсилят войсковата групировка на Нова земя и Франц-Йосифова земя. Ще тренират и унищожаване на военноморска групировка на условен противник. Ще бъдат проверени нормативите за време, след което предстоят контролни занятия, стрелби и тактически учения.

Войските ще изпълняват примерни задачи като прегрупиране на специални сили с покриване на големи разстояния, защита на държавната граница във въздуха и по море, също и по суша в условията на Крайния Север, логистично осигуряване, действия срещу диверсанти и др.