Русия разоръжава най-голямата в света ядрена подводница „Архангелск“

Планирано е през 2016 г. Русия да разоръжи торпедната система на подводницата „Архангелск“ от клас „Тайфун“, която е най-голямата в света. Разоръжаването ще бъде изпълнено съгласно споразумението New START, подписано между Москва и Вашингтон, предаде RT, цитиран от fbr.bg.

Разоръжаването ще се осъществи от водещата руска корабостроителницата „Звьоздочка“ в руския град Северодвинск. От пресслужбата на корабостроителницата са заявили:

„Ще премахнем капаците на пусковите уреди и ще ги запечатаме, така че употребата на торпедата да стане невъзможна. Все още не говорим за разглобяване на самата подводница. Официално обявление за тази процедура все още не е направено.”

Според информацията, публикувана от руската ядрена агенция „Росатом“, разоръжаването на подводницата ще струва около 28 милиона рубли (400 000 долара).

Ядрената подводница „Архангелск ТК-17“ е проектирана през 1987 г. в изпълнение на Проект 941 „Акула” (или още „Тайфун” според класификацията на НАТО). Целта на проекта била да снабди руския флот с ядрени подводници и като резултат били създадени подводниците от най-големия в света клас. Те били достатъчно големи, за да осигурят приличен живот на екипажа от 179 мъже, които да прекарат месеци под водата, както и да пренася арсенал от 20 междуконтинентални балистични ракети.

Три от шестте подводници от класа „Тайфун“, построени през 80-те години, вече са разглобени в корабостроителниците в Северодвинск. „Архангелск“ и „Северстал“ също ще бъдат разглобени. Подводницата „Дмитри Донской“ наскоро бе модернизирана и вече е снабдена с най-новата оръжейна система за изстрелване на балистичните ракети „Булава“.

Договорът New START, чиято цел е да намали ядрените глави на САЩ и Русия, бе подписан през 2011 г. Той замени предишното споразумение от 1991 г.

На петата годишнина от подписването на споразумението през февруари американският секретар Джон Кери похвали и двете страни за успешното им сътрудничество.

„New START представлява сътрудничество и продължителен диалог между САЩ и Русия. Споделям твърдата убеденост на президента Обама, че нашите страни, които са предводители на ерата на ядрените оръжия, са поели отговорността да поведат света и отвъд тях,” казва той в своето изявление.

Въпреки това, последния ход на САЩ – като плановете ѝ да подмени 180 стратегически бомби В61s, съхранявани в европейски въздушни бази, с модернизираната версия В61-12 – предизвика съмнения дали САЩ се придържа към спогодбата за неразпространение на ядрено оръжие.

Противниците на програмата заявяват, че вместо да намаля броя на ядрените глави, САЩ снабдява още повече държави със съвременни ядрени оръжия – провокация, която теоретично отслабва ядрения капацитет на Русия.

Докато Москва чертае собствените си военни планове, тя неминуемо се съобразява с американските ядрени оръжия, разположени на европейска територия. Ето какво каза миналата година пред една германска телевизия  говорителката на Външното министерство Мария Захарова относно новата военна доктрина на Русия:

„Изчерпателният анализ на ситуацията сочи, че увеличаването на военния арсенал на НАТО и обвързването на алианса със световните проблеми представляват заплаха и нарушават международното право, също както и приближаването на военните структури на НАТО до границите на Руската федерация.”