Путин пред руските граждани

Русия не е присъединила Крим, използвайки сила, това решение бе прието от жителите на региона по пътя на свободната воля. Това подчерта президентът на Русия Владимир Путин по време на станалата вече традиционна среща с руските граждани, известна като „пряка линия“.

„Русия не е присъединила Крим със сила, Русия създаде условия – с помощта, разбира се, на специално формирани и въоръжени сили, но създаде само условия за изразяване на свободната воля на жителите на Крим и Севастопол“, заяви руският президент, като подчерта, че решението за присъединяването „са взели самите хора“.

Путин отбеляза, че в съвременния свят от гледна точка на бойните действия близостта до границите няма такова значение както в миналото, като се има предвид съвременното въоръжение. „Ако в Крим се настанят войски на НАТО, те ще вкарат там ударни сили. Тогава Русия ще се окаже практически избутана от Черноморието“, поясни той.

По време на пряката линия Путин изрази удивлението си от това, че от САЩ отказват да подпишат юридически обвързаващото съглашение по противоракетна отбрана (ПРО), въпреки твърденията им, че тази система не е насочена срещу Русия. „ПРО не е отбранителна система, а част от атакуващо въоръжение. Казват ни, че те не са насочени срещу нас, но експертите прекрасно разбират, че това не е вярно“, поясни Путин.

Според руския президент блоковата система вече не е актуална. НАТО е създадено в опозиция на СССР, но Съветският съюз вече е история, а Североатлантическият алианс все още съществува. Руският държавен глава запита риторично, към кого сега е насочено действието на алианса и защо НАТО разширява границите си към Русия.

Русия не поставя въпроса за създаването на военно-политически съюз с Китай. Отношенията между Русия и КНР днес са на безпрецедентно ниво, подчерта още президентът на Русия.

По темата за кризата в Украйна Владимир Путин отбеляза, че изходът от ситуацията се състои в диалога на киевската власт с рускоезичното население в Югоизточна Украйна, което се нуждае от „гаранция за това, че интересите им ще бъдат защитени“. Путин опроверга твърденията, че на изток в Украйна действат руски агенти.

„Желанието да се скарат Русия и Украйна, да се разделят, да се разедини народ, единен по своята същност, е предмет на международната политика в продължение на векове“, заяви Путин, отговаряйки на въпрос, за кого би бил изгоден конфликтът между Русия и Украйна.

Това е изгодно за тези сили, „които се страхуват от нашата мощ, както е казал един от нашите управници, от нашата огромност“, добави още Путин. „Стараят се да ни раздробят. Погледнете какво направиха с Югославия. Разкъсаха я на парчета, а сега манипулират всички, които могат да бъдат манипулирани. Това в общи линии искат да направят и с нас“, заяви още Путин.