Путин предпази страните на АТР от разделение на конкурентни блокове

Владимир Путин предпази Азиатско-Тихоокеанския регион от разделяне на конкурентни обединения. Това заяви руският президент Владимир Путин на първото работно заседание на форума АТИС, предаде «Звезда».

На срещата се обсъди създаването на нови зони за свободна търговия. По мнение на руския лидер, е необходимо да се взимат предвид интересите на всички страни в тези точки на света.

«В АТР действа голямо количество търговски споразумения, различаващи се както в дълбочината на либерализация, така и в количеството участници. Това създава потенциална опасност от разделяне на общия регион на отделни конкурентни по между си блокове. На нас ни е необходимо обратното, трябва да се действа въз основа на принципите на прозрачност и откритост», подчерта Путин.

След заседанието Владимир Путин проведе кратък разговор с американския президент Барак Обама. Както съобщи пресс-секретарят на руския президент Дмитрий Песков, кратката среща между двамата президенти се е състояла на форума АТИС. Лидерите на двете страни имали възможност да общуват и по време на работната закуска.