Путин: Предоставянето на руско гражданство може да бъде отменяно за хора от ИД

Решението за предоставяне на руско гражданство може да бъде отменено за лица, членуващи в забранената в Русия групировка „Ислямска държава“, заяви президентът Владимир Путин пред телевизия „Мир 24“, цитиран от БТА и в. 24 часа

„Съгласно конституцията нямаме право да лишаваме от гражданство никого, но можем да отменим съответното решение, послужило като основание за получаване на руско гражданство. Ще се консултираме с юристите ни и смятам, че в най-скоро време ще бъде взето такова решение“, каза Путин в интервю за телевизията, в което коментира сходен закон, приет в Казахстан.

Вчера казахстанският президент Нурсултан Назарбаев заяви, че казахстанците ще бъдат лишавани от гражданство, ако участват в екстремистки организации.

„Това е необходима мярка. В екстремистките организации в чужбина има вероятно около 500-600 наши граждани. От страните от бившия Съветски съюз обаче те са много – твърди се, че са към 5000, а може би и повече“, каза Назарбаев.

По-рано стана известно, че Акбаржон Джалилов – предполагаемият извършител на атентата в метрото в Санкт Петербург на 3 март – е получил руско гражданство през 2011 г. благодарение на това, че баща му е живял дълго време в Санкт Петербург, отбелязва Би Би Си.

Мнозина сметнаха предоставянето на гражданство на Джалилов за недоглеждане на миграционните служби. Директорът на Федералната служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников на свой ред заяви, че терористичните групи в Русия се състоят основно от трудови имигранти от страни от ОНД (Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Русия, Таджикистан и Узбекистан).