Путин предложи създаването на културно-исторически център на християнството в Крим

Руският президент Владимир Путин предложи да бъде основан в близост до резервата „Херсонес Таврически“ културно-исторически център на християнството.

„Ние имаме идея. Вчера с господин Берлускони (бившият италиански премиер) говорихме, че някъде недалеч от тук, за да не пречи на Севастопол, е подходящо да бъде основан културно-исторически център на християнството“, заяви руският президент по време на посещението си в музея-резерват „Херсонес Таврически“ заедно с бившия премиер на Италия Силвио Берлускони.

Путин подчерта, че има предвид център „не само на православието, но и на всички направления в християнството“.

Руският президент отбеляза, че подобен център няма никъде в света. Според него, „трябва да се съберем заедно и да помислим как да поставим този проект на крака и да го реализираме“.

„Много ми хареса идеята да създаване на културно-исторически център“, заяви пред журналисти Силвио Берлускони. По думите му, „ако президентът Путин сметне за необходимо, аз съм готов да изпратя тук италиански архитекти и да доставим растения от Италия“.

В състава на резервата „Херсонес Таврически“ влизат древно селище, участъци от уникалната селска територия на града, така наречената хора, както и средновековните крепости Чембало и Каламита. Колекцията на музея включва около 220 хил. експоната от основния фонд и близо 20 хил. предмета от научно-спомагателния.

„Херсонес Таврически“ е включен в списъка на ЮНЕСКО през юни 2013 г. Херсонеският резерват се намира в центъра на Севастопол. Той представлява руини от древногръцки полис, на мястото на който по-късно е съществувала византийската колония Корсун, в която е покръстен княз Владимир, положил началото на покръстването на Рус. Разкопките на древното селище започнали през 1827 г.