Путин: По-лесно руско гражданско за рускоговорящи

За нова престрелка в Източна Украйна съобщи украинското министерство на отбраната

Руският президент Владимир Путин подписа поправки към закона за имиграцията, които опростяват процедурата за придобиване на гражданство в Руската федерация от рускоговорещи, предаде Ройтерс.

Промените бяха одобрени от Руската дума след анексирането на Кримския полуостров и възникналото напрежение сред рускоезичното население в Източна Украйна, посочва агенцията.

Путин подписа и указ, с който назначи контраадмирал Денис Березовски за заместник-командващ Черноморския флот, предаде Би Би Си.

На 1 март Березовски беше назначен с указ на и. д. президента на Украйна Олександър Турчинов за командващ ВМС на страната. Само ден по-късно

контраадмиралът обяви „вярност към народа на Крим“, оглави ВМС на полуострова и беше отстранен от командването на флота на Украйна. 

В Украйна срещу висшия военен е образувано дело за държавна измяна.

Централната банка на Русия пък нареди на четири украински банки да прекратят от днес дейността си в Крим, предаде ИТАР-ТАСС.

Решението, засягащо „Приватбанка“, „Всеукраинска акционерна банка“, банката „Киевска Русия“ и „Имексбанк“ е мотивирано с неизпълнение на задълженията на тези банки, произтичащи от приетия на 2 април закон за функционирането на финансовата система на Крим в преходния период след присъединяването към Русия.

На четирите банки е разрешено да изпълняват само дейности, свързани с предаването на активите си в Крим и уреждане на задължения.

Компенсацията на клиентските влогове в банките ще се извършва от руския фонд за защита на вложителите.

Руската централна банка нареди на банките, желаещи да продължат работата си в Крим, да подадат заявление за това до 17 април.

До изтичането на срока нито една от 80-те украински банки на полуострова не направи това, включително и двете самостоятелни кримски финансови институции „Черноморска банка за реконструкция и развитие“ (ЧБРР) и „Морска банка“.

ЧБРР и „Морска банка“ са в процедура на лицензиране от руската централна банка.

Мястото на украинските банки в Крим постепенно се заема от руските, сред които най-голяма мрежа на полуострова има Руската национална търговска банка (РНТБ), която в началото на април получи голяма част от клоновете на основните украински банки в Крим.