Путин посъветва Меркел и Оланд по-внимателно да вникват в същността на разрешаването на украинската криза

Лидерите на Германия и Франция, участващи в нормандския формат за разрешаване на кризата в Украйна, следва по-внимателно да вникват в нюансите и да не изискват от Москва това, което трябва да направи Киев. Такова мнение изрази руският президент Владимир Путин в интервю за немското издание Bild, наричайки обвиненията по адрес на Русия театър на абсурда, предаде ТАСС.

„Нашите европейски партньори, канцлерът на Германия (Ангела Меркел – бел. ред.) и президентът на Франция (Франсоа Оланд) трябва повече да вникват, струва ми се, в тези проблеми“, каза Путин.

„Всички говорят за това, че трябва задължително да се изпълнят Минските споразумения и тогава може да бъде преразгледан въпросът за санкциите“, каза руският президент. „Повярвайте ми, това сега придобива характер на театър на абсурда, защото основното, което трябва да бъде направено по изпълнението на Минските споразумения, лежи на страната на днешните киевски власти“, отбеляза той, като добави, че не може „да се изисква от Москва това, което трябва да направи Киев“.

С текста на Минските споразумения в ръка руският президент разясни пред журналиста в каква последователност трябва да се изпълнят съгласуваните в тях положения. „Там е ясно написано, че трябва да бъде проведена конституционна реформа, при това не в Москва трябва да бъдат приети тези решения!“, отбеляза той. „Първо конституционна реформа, политически процеси, а после на основата на тези процеси създаване на атмосфера на доверие и завършване на всички процеси, включително затваряне на границите“, подчерта Путин.

Руският президент се отнесе с разбиране към заетостта на колегите си. „Мисля, че те имат много свои проблеми, но ако ние наистина се занимаваме с това, то в него трябва да се вникне“, посъветва той.

Като пример за това, че Украйна не желае да изпълнява поетите задължения Путин посочи факта, че досега не са приети на постоянна основа промени в конституцията, и в частност за особения статут на Донбас. „Когато се срещнахме в Париж (през ноември 2015 г.) и канцлерът на Германия, и президентът на Франция се съгласиха, че на този закон трябва да бъде придаден друг характер, и той трябва да бъде включен там на постоянна основа“, припомни руският президент. „Как може да се изисква от Москва това, което трябва да направят в Киев нашите колеги със своето решение“, повтори Путин.