Путин помилва двама осъдени в Русия украинци

Руският президент Владимир Путин подписа указ за помилването на двамата осъдени в Русия украинци Генадий Афанасиев и Юрий Солошенко, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предаде РИА Новости.

„Президентът Владимир Путин помилва с указ Генадий Афанасиев, осъден на 17 декември 2014 г. от Московския градски съд, освобождавайки от по-нататъшно изтърпяване на наказанието лишаване от свобода… помилва се и Юрий Солошенко, осъден на 14 октомври 2015 г. от Московския градски съд, като го освобождава от по-нататъшно изтърпяване на наказанието лишаване от свобода“, се казва в съобщението.

В Кремъл отбелязаха, че решението за помилването на украинските граждани е било продиктувано от хуманни принципи.

Самолетът на украинското министерство на отбраната с помилваните Афанасиев и Солошенко се е приземил на летище „Бориспол“, съобщиха от пресслужбата на украинския президент Петро Порошенко.

При пристигането си в Киев Афанасиев призова да не се отслабват санкциите срещу Русия.

„Защото благодарение на вас, чуждите държави, ние се върнахме в Украйна. Днес ние също ви благодарим“, заяви той.

Афанасиев е задържан в Симферопол през май 2014 г. по делото за „кримските терористи“ и е осъден на 7 години затвор.

Делото на 73-годишния Солошенко е секретно. Според информация в медиите, той е възнамерявал да внесе в Украйна части от руско оръжие. Солошенко е задържан в Москва при среща с „делови партньор“ от министерството на отбраната на Русия, се посочва в публикацията. Московският градски съд го осъжда на шест години затвор.