Путин покани новия германски президент в Русия, той прие

Новият президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер може да посети Русия в качеството си на държавник, това съобщава агенция Cross, позовавайки се на руския в-к „Известия“.

Щайнмайер вече е получил официална покана от руския си колега Владимир Путин. Все още не е ясно за кога точно е планирана визитата, тъй като самият Щайнмайер официално не е встъпил в длъжност.

Досегашният президент на Германия Йоахим Гаук категорично отказваше да посети Русия. Неговите мотиви бяха, че политиката на Русия и Владимир Путин цели да създаде хаос и напрежение в европейските държави. Той игнорира дори Олимпийските игри в Сочи.

От Германската социалдемократическа партия, която номинира новоизбрания президент, коментират че Франк-Валтер Щайнмайер много пъти е бил в Русия и никога не е отказвал визити на руските си колеги в страната. Експертите на свой ред са уверени, че новият германски държавен глава разбира важността на отношенията между Русия и Германия, а неговото посещение ще стане важен сигнал за цяла Европа.