Путин поздрави православните християни по случай Рождество Христово

Руският президент Владимир Путин поздрави православните християни по случай Рождество Христово, предаде ТАСС.

Държавният глава посрещна празника в с. Отрадное под Воронеж, където прие участие в богослужението в местния храм Св. Богородица.

Църквата, в която могат да се съберат около 450 християни, бе пълна с вярващи. В службата приеха участие възпитаници на приюта, който бе открит към храма.

След богослужението Путин поздрави всички православни по случай светлия празник Рождество Христово. Той благодари лично на настоятеля на храма протойерей Генадий Заридзе, който положил много усилия за възстановяването на църквата и приюта за деца.

Путин също така посети и енорийския дом към храма, където от началото на украинската криза, според думите на настоятеля, са били настанени повече от 980 души, избягали от Донбас.

„Това е приют от семеен тип… При нас сега пристигнаха 44 души от Луганск, а са настанени още 48 бежанеца“, каза Генадий Заридзе.

Настоятелят на храма показа на Путин стаите, където живеят хората.

Президентът благодари на Заридзе и подари на храма иконата „Господ Вседържител“.

Храмът, разположен в с. Отрадное, е внесен в списъка с обекти на културното наследство на страната. Названието си църквата е получила в чест на празника Св. Богородица. Строителството на църквата е започнало през 1893 г. и е продължило осем години. През 1930 г. храмът е бил затворен и използван за склад за зърно. Възстановяването на църквата започнало през 1991 г.

Къде Владимир Путин ще празнува Рождество

Руският президент по традиция посреща Рождество Христово извън Москва, за разлика от Великден, който той отбелязва в храма „Христос Спасител“. През последните две години на служби по случай светлия християнски празник Рождество Христово руският държавен глава посети църкви, намиращи се в близост до Сочи – храм Неръкотворни Образ на Христос Спасител, разположен до Олимпийския парк, и трипрестолния храм в чест на Божията Майка Песчански и Владимирски в Троица-Георгиевски манастир в с. Лесное в Адлерски район.

Година преди това Путин присъства на празнична служба в Спасо-Преображенски събор в Санкт Петербург, където е бил кръстен. Руският президент е посрещал Рождество и в храма Св. Богородица в с. Тургиново в Тверска област, където през 1911 г. са били кръстени неговите родители. Путин е посрещал празника също така в църквата на името на светите мъченици Александра и Антонина Римски в с. Селище в Костромска област, в Сретенска църква в с. Соломенное в Карелия, в Прокопиев събор във Велики Устюг и в Ново-Йерусалимски мъжки манастир. През 2006 г. Владимир Путин посрещна празника в една от църквите в Якутск, където по това време температурите са били до минус 50 градуса.

В столицата руският президент посреща Рождество през 2001 г. – в храма Христос Спасител.