Путин пожела на Назарбаев успех на президентските избори

Руският президент Владимир Путин подкрепя кандидатурата на Нурсултан Назарбаев за президентския пост на Казахстан и му желае успех в предизборната надпревара. Това той заяви след среща с Назарбаев в петък, съобщи РИА Новости.

„За всички, които обичат Казахстан, за всички, които държат на неговото стабилно, постъпателно и забележимо развитие, за всички, разбира се, е много важно през тези дни да подкрепят президента на Казахстан. И аз, разбира се, също съм сред тези хора”, каза Путин пред журналисти. „Желая ви успех”, обърна се той към стоящия до него Назарбаев.

Руският президент подчерта, че Назарбаев е „безусловно, признат лидер на страната си, много авторитетен не само в Казахстан, но и в цял свят, известен политик, разпознаваем и авторитетен”.

„И в този смисъл той не се нуждае от подкрепа отстрани”, добави Путин.

Той също така изрази увереност, че създадените в постъветското пространство основи на функциониране на икономиката ще помогнат за преодоляването на днешните трудности.

„Ситуацията наистина е трудна в световната икономика, с отчет на ситуацията и на пазарите. Но аз съм сигурен, че създадените, в това число и при вашето непосредствено пряко участие, и в Казахстан, и в цялото постъветско пространство основите на функциониране на икономиката, социалната сфера, безусловно ще помогнат за преодоляването на трудностите”, каза Путин, обръщайки се към президента на Казахстан.

„Разбира се, ако правим това заедно, както правехме в предишните години, ние по-лесно ще излезем от създалата се днес ситуация”, продължи руският президент.

Той благодари за възможността в такъв формат да бъдат обсъдени редица въпроси, в това число за интеграцията и двустранните отношения. „В света има много сложни проблеми, които изискват особено внимание от наша страна”, добави още руският държавен глава.