Путин подчерта необходимостта от прекратяване на обстрела на украинската армия в Донбас

Необходимостта от незабавно прекратяване на обстрела от страна на украинските силови структури върху населените места в Донбас подчерта руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

„Руската страна отново изтъкна необходимостта от незабавно прекратяване на обстрела на населени места в Донбас от украинските силови структури, от активизиране на процеса на политическо урегулиране, решаване на въпросите за конституционните реформи, както и за социално-икономическото възстановяване на югоизточните райони“, съобщи пресслужбата на Кремъл.

По-рано министерството на отбраната на Донецката народна република (ДНР) съобщи, че за изминалото денонощие са регистрирани 74 нарушения на режима за прекратяване на огъня от страна на украинската армия, в резултат на което петима души са ранени.

„Интензивността на обстрелите от украинска страна за изминалото денонощие достигна 74 нарушения на режима за прекратяване на огъня. 45 от тях бяха през нощта“, цитира съобщение от ведомството Донецката информационна агенция.

От министерството на отбраната уточниха, че украинската армия е обстрелвала населените места с танкове, гранатомети и стрелково оръжие. Под огъня на ВСУ се озовали Донецк (Петровски, Киевски и Куйбишевски квартал, мина „Октябрска“ и територията на летището) и Горловка.

Представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин уточни, че за денонощието в резултат на обстрела са били ранени трима опълченци и двама мирни жители. „Загубите в личния състав на въоръжените сили на ДНР са трима ранени, а сред мирното население са ранени две жени“, информира той.