Путин подписа указ за признаване на званията на украински военни

Президентът на Русия Владимир Путин подписа разпоредба за признаване на военни звания и дипломи на украински военни служители, които пожелаха да се прехвърлят на служба във Въоръжените Сили на Русия. С такава инициатива към руски държавен глава се обърнал министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, отбелязвайки, че има много такива украински военни.

«Този документ, който искахме да подпишем днес, за признаване на военни звания и военно образование на офицери, които се намират на служба във Въоръжените Сили на Украйна, които изявиха желание да преминат на служба към Въоръжените Сили на Русия, а също и други подобни структури, в частност: МВР и ФСБ», поясни Шойгу при представянето на проекта за разпоредба.
«Това ще даде възможност да бъдат приети хора на служба по договор до момента, в който ще бъдат решени всички формалности, включително и получаването на гражданството», уточни Владимир Путин.
«Повечето от офицерите са изявили желание да служат в Русия и това ни е необходимо за стартирането на работата», отбеляза Сергей Шойгу.

Също така, Владимир Путин подписа и разпоредба за възстановяването на Висшето военно-морско училище «Нахимов» в Севастопол, а също и създаването в Крим на Президентското кадетско училище.