Путин подкрепи идеята за предоставяне на земя на жителите на Далечния Изток на Русия

Руският президент Владимир Путин подкрепи идеята за предоставяне на всеки жител на Далечния Изток, както и на всеки желаещ да се засели в този регион, на хектар земя, съобщи „Интерфакс”.

Съответното решение бе предложено от вицепремиера, пълномощен представител на президента в Далекоизточния федерален окръг, Юрий Трутнев.

Той разказа, че в Далечния Изток държавна собственост са 614 милиона хектара земя, които могат да бъдат използвани за селско стопанство, за създаването на бизнес, горско и ловно стопанство. Според представителя на президента тази земя се предлага да бъде предоставена за пет години и в случай на успешно използване да бъде предоставена на собственика.

На свой ред Путин отбеляза, че „самата идея е правилна, и в историята на Русия вече е реализирана в Сибир”. Съществуват обаче, много въпроси, които изискват допълнително изучаване. Държавният глава също така поръча да се изясни, достатъчен ли ще бъде един хектар за усвояване на селското стопанство, предвид спецификата на региона.

Трутнев обеща да подготви всички необходими предложения, като уточни, че е възможно да бъде ограничен вторичният оборот от гледна точка на продажбата на чужди юридически и физически лица.