Путин подари на патриарх Кирил икона на Божията майка „Четиричастна“

1000-годишнината от кончината на св. Княз Владимир широко се чества в Русия като църковно-държавен празник.

Руският президент Владимир Путин вчера посети Московския епархиален дом, съобщи РИА Новости. Той подари на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил икона от края на XIX в. на Божията майка „Четиричастна“ (Казанска, „Смекчаване на злите сърца“, „Избавление от бедите на страданието“, Владимирска).

Президентът разгледа и храма в чест на св. Тихон – патриарха Всеруски светите отци от Поместния събор от 1917-1918 г., Съборната палата и посети храма на светия благоверен княз Владимир.

Путин запали свещ пред мощите на светия княз Владимир и княгиня Олга. Той отбеляза, че московският епархиален дом има огромно значение за руската история и култура, а неговото възстановяване говори за това, че ние се учим от грешките си. Путин благодари на патриарх Кирил за това, че е приел най-дейно участие във възстановяването на епархиалния дом.

„Това е част от нашата история“, подчерта президентът, на когото патриархът подари икона на свети Владимир, сърдечно благодарейки на държавния глава за участието и за вниманието към московския епархиален дом.

През 1918 г. епархиалният дом е затворен, музейните колекции и библиотеки разграбени, а украсата на Княз-Владимирския храм унищожена. През 1924 г. сградата е отнета от църквата. След многобройните реконструкции, проведени от новите собственици, епархиалният дом напълно загубил първоначалния си облик.

През 2004 г. сградата била върната на църквата за разполагането в нея на Православния Свети Тихоновски хуманитарен университет.

Реставрацията на историческия комплекс е осъществена в рамките на Президентската програма по случай 1000-годишнината от кончината на свети княз Владимир.

Предстоятелят на Руската православна църква извърши обред на велико освещаване на горния храм на равноапастолния княз Владимир в Московския епархиален дом и Божествена литургия в новоосветения храм. Осветен е и долният храм в чест на свети Тихон и отците от Всеруския Поместен Събор на Руската православна църква от 1917-1918 г., почитани като светци.