Путин повдигна темата за Приднестровието

По време на състоялия се телефонен разговор между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин обърна вниманието на Барак Обама върху фактическата външна блокада на Приднестровието, която води до значително усложняване на живота на жителите в региона, препятства придвижването им, нормалната търговска и икономическа дейност, предаде РИА „Новости”.

В хода на разговора бе подчертано, че Русия е за справедливо и всеобхватно регулиране на проблема в Приднестровието, и че е заинтересована от ефективната работа на преговори във формат „5+2” (Молдова и Приднестровието като страни по конфликта, Русия, Украйна и ОССЕ – като посредници, и ЕС и САЩ – като наблюдатели).

Приднестровието, 60% от жителите на което са руснаци и украинци, се стремеше към излизане от състава на Молдова още преди разпадането на СССР, притеснявайки се, че Молдова може да се присъедини към Румъния. На 2 септември 1990 г. пет разположени на левия бряг на река Днестър района на Молдова обявиха създаването на Приднестровска съюзна република в състава на СССР, а след това независима Приднестровска Молдовска република (ПМР) с център Тираспол. Причина за тази крачка бяха заявленията на националистически настроените радикали от Кишинев за излизане на Молдова от СССР и за присъединяването й към Румъния. През 1992 г. след неуспешните опити на властите в Молдова със сила да реши проблема и въоръжен конфликт, Кишинев фактически загуби контрол над районите по левия бряг на река Днестър. Оттогава мирът в региона се поддържа от мироопазващи сили. Тираспол се надява на международно признание, докато Молдова предлага на приднестровците автономия в състава на една обща държава, предаде РИА „Новости”.