Путин отстрани от длъжност губернатора Юрченко

Управляващия на Новосибирска област Василий  Юрченко е отстранен от длъжност от президента на Русия Владимир Путин с формулировката „във връзка с изгубеното доверие”, съобщи РИА Новости.

Напомняме, Юрченко е ръководил региона от 2010 година, но последния рейтинг показал резултати под средното ниво. В последно време името на губернатора все по често е фигурирало в различни скандали. Във връзка с това, президентът на Русия Владимир Путин уволнил Юрченко от поста на областен губернатор. „Василий Александрович Юрченко да бъде отстранен от поста на губернатор на Новосибирска област, във връзка със загубата на доверие“, гласи съобщението.

С аналогична формулировка едно време, през 2010 година бе отстранен от длъжност кмета на Москва Юрий Лукашенко, който до тогава е управлявал руската столица над 18 години. Тогавашния президент на Русия, Дмитрий Медведев подчерта, че управляващ на всеки руски регион може да бъде уволнен, ако доверието в него от страна на ръководството на държавата бъде изгубено.

Новият губернатор на новосибирска област ще бъде Владимир Городецки. Преди 13 години Городецки бе управлявал третия по величина в Русия град – Новосибирск, неговите пълномощия изтичали през март 2014 година. До този момент той е бил на длъжност зам.-губернатор на Новосибирска област. Извънредните избори за губернатор на Новосибирска област ще се състоят чрез гласуване най-вероятно на 14 септември 2014 година.