Путин: Отношенията между Русия и Турция са напълно възстановени

Възможността за оперативно обсъждане на сирийската криза свидетелства за пълноценното възстановяване на отношенията между Русия и Турция. Това заяви руският президент Владимир Путин при откриването на преговорите със своя турски колега Реджеп Ердоган в Сочи.

 „Хубаво е, че имаме възможност да се срещнем в съвършен работен режим, да преговаряме по ключови въпроси от двустранното ни сътрудничество и по основни проблеми на международния дневен ред, в това число и по такъв остър въпрос като сирийската криза. Самият факт за такъв режим на нашата съвместна работа говори за това, че руско-турските отношения придобиват особен характер и се възстановяват в пълен формат“, посочи руският държавен глава, цитиран от ТАСС.

При посрещането на своя гост Путин благодари, че е приел поканата, подчертавайки, че двустранните отношения между страните са се развили „така, както планирахме с Вас“. От своя страна Ердоган също заяви, че днес двамата лидери имат възможността да обсъдят не само двустранното си сътрудничество, но и редица регионални въпроси.

„Уверен съм, че тези стъпки, които правим заедно, променят съдбата на целия регион“, каза турският президент.

Според Путин именно поетапното възстановяване на вътрешнополитическата обстановка в Турция създава условията за развитие на отношенията с Русия.

„Изхождаме от това, че в перспектива вътрешнополитическата ситуация ще се възстанови и това създава допълнителни условия за постепенното развитие на руско-турските отношения“, допълни той.

В изказването си руския лидер още веднъж поздрави своя гост с резултатите от наскоро проведения референдум за промяна на формата на управление в Турция, която предвижда увеличени правомощия за държавния глава.

Обръщайки се към Ердоган, той заяви също, че „много неща, които правим с вас, имат концептуален характер и трябва да бъдат обсъдени в парламента“.

Actualno.com припомня, че Путин и Ердоган провеждат вторите лични преговори за по-малко от два месеца. Последната им среща се състоя на 10 март в Москва. Според турския президент „най-голямото препятствие” пред ефективното развитие на търговските отношения са въведените от Русия ограничения. „Тези ограничения са най-голямото препятствие пред успешното развитие на нашето икономическо сътрудничество с Руската федерация. По-рано нашите министри обсъждаха темата за отмяна на санкциите, а аз ще го обсъдя с Путин. Отмяната на ограниченията е най-важното условие за постигане на 100 млрд. долара търговски баланс”, посочи Ердоган. Той отбеляза също, че Турция „се стреми да балансира търговско-икономическото сътрудничество с Русия”, защото вносно-износният баланс е все още в полза на Москва. Ердоган добави, че за ефективно развитие на отношенията „трябва да бъдат отменени и визовите ограничения”.