Путин: Основните принципи на Устава на ООН са особено актуални днес

Основните принципи на Устава на ООН, в това число на мирното разрешаване на конфликти и ненамесата във вътрешните работи сега са особено актуални, заяви руският президент Владимир Путин по време на тържествената церемония на връчването на акредитациите на чуждите посланици в Русия.

Той припомни, че през септември тази година в Ню Йорк ще се проведе юбилейна сесия на Генералната асамблея на ООН.

„Международната общност ще отбележи 70-годишнината на ООН, – отбеляза руският президент. – Именно заедно със съюзниците от антихитлеристката коалиция ние успяхме да създадем тази уникална структура и да положим основите на следвоенното устройство на света“.

„Отразените в Устава на ООН основни принципи на международното сътрудничество – равенство на суверенните държави, ненамеса във вътрешните работи, мирно нормализиране на споровете- бяха буквално изстрадани от човечеството“, – подчерта Путин. – Днес тези принципи са особено актуални“.

„Ръководейки се от тях, Русия и в бъдеще ще съдейства за осигуряването на стабилността и безопасността в международните дела“, увери той.

„Ние ще развиваме приятелски взаимоотношения със всичките си партньори – и на Запад, и на Изток“, добави руският президент.

Освен това, по неговите думи, Москва възнамерява да продължи да участва в разработването на решения, касаещи се до глобалните и регионалните проблеми.

„За това ще спомогне работата на срещите на върха на БРИКС и ШОС, които сме готови да приемем на 8-10 юли в Уфа“, каза още Путин.