Путин: Основната трагедия в Украйна – отчуждаването на украинския и руския народ

Най-голямата трагедия в Украйна е отчуждаването на украинския и руския народ, смята президентът на Русия Владимир Путин.

„Основната трагедия, която се разгръща пред очите ни – това е отчуждаването на украинския и руския народ. Това е най-голямата трагедия. И разбира се, при всички проблеми днес, трябва да се намери начин да се преодолее това положение”, заяви руският държавен глава по време на заседание на Съвета за правата на човека.

Путин подчерта, че в Украйна например, имат намерение да създадат официален празник в чест на УПА (украинска бунтовническа армия – бел.ред.) – „националистическа, фашистка организация”. Всичко това е съпроводено с призиви към разправа с представители на Руската православна църква (РПЦ). „И  това се случва, при условие, че Патриархът прави всичко възможно, за да предотврати братоубийствения конфликт”, подчерта още президентът.

Освен това, според Путин, на територията на Украйна от РПЦ вече са отнети 18 църкви. Според руския държавен глава за разрешаването на ситуацията в Украйна хуманитарният аспект е по-важен от правовия.

„Смятам, че в дадения случай хуманитарните (фактори) са по-важни, – заяви той. – Ние не можем със скръстени ръце да гледаме как хората умират от глад, без лекарства и без медицинска помощ”.

„Слушах такива претенции и от страна на украинските си колеги, и от страна на европейските и американските. Странно, но факт. Просто невероятно, но факт”, подчерта още Путин.

Руският президент напомни и за хуманитарния конвой, който Русия изпрати в източна Украйна. „По никакъв начин не бе възможно да се постигне съгласие да бъде изпратен там хуманитарен конвой, – отбеляза той. – Под различни предлози те просто не ни дадоха възможност да го сторим”. Путин поясни, че украинските граничари не са искали да приемат руските камиони, а Червеният кръст „ту работи, ту не работи”.

„Ние бяхме просто принудени сами да пуснем конвоя- това е”, констатира държавният глава. „Хората в Източна Украйна трябва да умират, така ли?”, допълни той.

Путин подчерта още, че ще продължи да оказва помощ и ще се старае да прави това не едностранно, а със съвместните усилия на украинските власти и хората, които живеят в Източна Украйна.

Руският президент обеща да продължи работата над предоставянето на статус на бежанци на тези, които имат нужда от това.

По време на заседанието Путин отправи критика към международните правозащитници заради незаинтересоваността и невниманието към случващото се в Източна Украйна. „За съжаление, много международни правозащитни организации си затварят очите за случващото се”, констатира руският държавен глава.

Путин благодари на руските правозащитници за заетата „честна позиция”, както и за пътуванията в Украйна за оказване на помощ „на тези, които са се озовали в сложна, понякога безизходна ситуация”.