Путин организира тържества за Солженицин

ЛАВРОВ ПРИЗОВАВА ЕС ДА ПРИЕМА САМОСТОЯТЕЛНО РЕШЕНИЯ

 

Путин се оказа ценител на прозата на Солженицин.

 

Руският президент Владимир Путин подписа указ за празнуването през 2018 г. на 100-годишнината от рождението на писателя и дисидент Александър Солженицин. Това гласи съобщение на Кремъл.

В указа се отчита

значението на творчеството на писателя

и се приема предложението на правителството на Русия за всенародни тържества. С документа президентът нарежда на кабинета да създаде  организационен комитет за подготовката и провеждането на празненствата в памет на дисидента. Александър Солженицин е роден на 11 декември 1918 г. в гр. Кисловодск, като е живял и работил в СССР, Швейцария, САЩ и Русия. Носител е на Нобелова награда за литература.

Той беше дисидент, който в продължение на над 20 г. активно критикуваше комунистическите идеи и политическия строй в бившия Съветски съюз.

Междувременно външният министър Сергей Лавров заяви, че страната му е заинтересована Европейският съюз да има добри отношения със САЩ, но в същото време да взема самостоятелно решения. В излъчено интервю за тв канала „Русия 1” дипломат №1 на Русия коментира отношенията между Брюксел и Вашингтон. Колкото до ситуацията, създала се в резултат на изказвания на полския външен министър Радослав Шикорски и квалификациите му, че

Полша е в подчинена роля на САЩ

Лавров определи варшавския си колега като “политически реалист”. На 22 юни в медиите се появиха записи на изказвания на Шикорски, според които отношенията между Полша и САЩ са безполезни и дори вредни, тъй като създават у поляците лъжливо усещане за безопасност и водят до конфликт с Германия, Франция и Русия.

По думите на Лавров на обвиненията, че уж подслушването на полския министър е било организирано от руските спецслужби, трябва да се гледа като на опит за отвличане на вниманието.

Министърът засегна и темата Украйна, намеквайки, че САЩ препятстват мирния диалог в страната. „Съдейки по многобройните доказателства, нашите партньори зад Океана все пак предпочитат да бутат киевските власти

по пътя на конфронтацията

Според Лавров украинският президент Петро Порошенко „иска да намали градуса на напрежението и да продължи примирието, но в страната съществуват и други сили, които не се подчиняват на централните власти”. По думите на Лавров става дума за организации като „Десен сектор” и „батальоните” на бизнесмена Игор Коломойски.