Путин определи преговорите с Ердоган като конструктивни и важни

Руският президент Владимир Путин определи състоялите се днес преговори с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган като конструктивни и важни, предаде ТАСС.

На пресконференция в Константиновския дворец в Стрелна (Санкт Петербург) руският лидер подчерта, че тази среща има изключително важно значение за бъдещата съдба на отношенията между Русия и Турция.

„Състоя се предметен и, бих искал да подчертая, конструктивен разговор по целия комплекс от двустранни връзки, както и по международния дневен ред“, каза Путин.

По думите му страните са набелязали алгоритъма за бъдещите действия и реда за решаване на задачите за възстановяването на двустранните отношения. „Приоритет е достигането на нивото на двустранното сътрудничество от преди кризата“, каза Путин.

Той определи като „неотложна задача“, за решаването на която се изисква усилена работа: само за пет месеца от тази година стокообменът между двете страни е намалял с 43 %, като през изминалата също е отчетен спад. Във връзка с това руският държавен глава отбеляза, че Русия и Турция възнамеряват да отделят специално внимание на увеличаването на взаимните инвестиции и търговските потоци.

По думите на Путин, първите стъпки за възстановяването на търговско-икономическото и научно-техническото сътрудничество с Турция, които не изискват допълнително съгласуване, ще бъдат предприети в близко време.

„Ние приехме решение да изготвим средносрочна програма за търговско-икономическо, научно-техническо и културно сътрудничество за периода 2016-2019 г. Разчитам на това, че тази програма ще бъде приета в най-скоро време. По въпросите и направленията, които не изискват дълго съгласуване между ведомствата, ние ще направим това в близките седмици“, каза Путин, като добави, че аспектите, изискващи допълнително съгласуване, ще бъдат заложени в тази дългосрочна програма.

„Що се отнася до възстановяването на отношенията в пълен обем: искаме ли го или не? Да, искаме го и ще го направим“, подчерта руският лидер. „Животът много бързо се развива и след като бяха внесени определени ограниченията, в рамките на тези ограничения започнаха да се случват определени трансформации. Ние трябва да ги отчетем при реализирането на плановете по възстановяването на търговско-икономическите ни връзки“, каза още той. в заключение Путин отбеляза, че от турска страна е било постигнато споразумение за продължаване на контактите „извън рамките на бюрократичния режим“, а на постоянна основа.

Отговаряйки на въпрос за опростяването на визовия режим, Путин подчерта, че той също трябва да бъде решен. „Имам предвид, че така или иначе това се отнася към въпросите за икономическото сътрудничество. Турските ни партньори посочиха, че в областта на транспорта, в областта на железопътните превози и самолетните полети, във връзка с тези визови ограничения възникват и ограничения от икономически характер. Всичко това ние трябва да отчетем с цел да разблокираме въпросите за икономическото сътрудничество“, добави той.

Руският държавен глава заяви, че ограниченията по отношение на турските компании ще бъдат отменени поетапно.

„Имаме предвид поетапната отмяна на въведените по-рано специални икономически мерки по отношение на турските компании и ограниченията“, каза той.

Путин освен това отбеляза, че са взети политически решения по проектите „Турски поток“ и атомната електроцентрала „Аккую“.

Той заяви, че на срещата са били обсъдени в това число и големи проекти в областта на енергетиката, продължаването на работата над които „ще изиска и конкретни политически решения“.

„Между другото, ще отбележа, че определени решения, за които говорихме още по-рано, от турска страната вече са приети по редица големи проекти – като строителството на атомната електроцентрала „Аккую“ и газопроводната система на „Турски поток“, подчерта Путин.

Той отбеляза, че проектът „Турски поток“ в частта за доставките на газ в Турция не подлежи на съмнение.

Русия знае за готовността на България да се върне към проекта „Южен поток“, но са необходими железобетонни гаранции от юридически характер, каза още руският президент.

Възобновяването на чартърните полети с Турция е въпрос, който в скоро време ще бъде разрешен, тъй като Анкара е предоставила гаранции за сигурността на руските туристи, заяви Путин.

Той определи като въпрос на време връщането на обема на руския туристически поток в Турция на нивата от преди кризата, като припомни, че в края на юни вече бе отменена забраната за продажба на почивки в тази страна. „Главното тук е гарантирането от турска страна на условията за максимална сигурност на руските граждани, и ние получихме такива гаранции от нашите партньори“, каза Путин.

„В тази връзка ние разгледахме възможността за възобновяване на чартърните полети и това също е технически въпрос, който ще бъде разрешен в близко време“, добави руският президент.

„Русия и Турция споделят общо мнение за това, че борбата с тероризма трябва да бъде най-важният елемент от съвместната работа между двете страни“, каза Путин.

Той отбеляза, че е бил проведен обстоен обмен на мнения с турския му колега по международните въпроси, като при това въпросът за регулирането на кризата в Сирия ще бъде обсъден допълнително след пресконференцията.

„Имаме общо разбиране, убеден съм в това, че борбата с тероризма е най-важният елемент от съвместната ни работа. Ще поговорим за това по-подробно“, посочи руският държавен глава.

Той подчерта, че само демократичните средства ше помогнат за постигането на преобразувания в Сирия.

„Изхождаме от това, че демократичните промени могат да бъдат постигнати единствено чрез демократични средства. Това е принципната ни позиция“, каза Путин.

Той добави, че възгледите на Русия и Турция за регулирането на сирийския въпрос не винаги са съвпадали. Руският президент припомни, че в хода на преговорите страните са решили да обсъдят подробно този въпрос с министрите на външните работи и представителите на спецслужбите.

„Ще обменим информация и ще потърсим решение“, каза руският лидер.

Що се отнася до съгласуването на възгледите и подходите на двете държави към въпроса за регулирането на кризата в Сирия, то руският президент изрази надежда, че „това също е възможно, защото ние имаме обща цел за регулирането на сирийската криза“.

„Основавайки се на този общ подход ние ще търсим приемливо общо решение“, каза Путин.