Путин: Операцията в Сирия демонстрира нагледно ефективността и качеството на руските оръжия

В хода на военната операция в Сирия бяха нагледно демонстрирани ефективността и качеството на руските оръжия. Това каза президентът на Русия Владимир Путин по време на заседание с командири и ръководители в отбранително-промишления комплекс, предаде ТАСС.

„От началото на операцията срещу обектите на международните терористи на територията на Сирийската арабска република авиацията на ВКС е извършила над 10 хил. бойни полета, по територията им е нанесен голям брой удари и са поразени повече от 30 хил. цели, включително близо 200 обекта за добив и преработка на петрол и петролни суровини“, каза Путин.

Той отбеляза още, че „коренният обрат в борбата с терористите е постигнат благодарение на координираната работа на ВКС“.

„Самолетите от далечната авиация са извършили 178 полета, ударите по въздух и море срещу инфраструктурата на терористичните организации ИДИЛ и „Джебхат ан-Нусра“ бяха точни, мощни и ефективни. Именно това позволи да се постигне коренния обрат в борбата с терористите“, подчерта руският президент.

Путин разказа, че по време на операцията в Сирия са били осъществени 115 изстрелвания на крилати ракети с въздушно и морско базиране от надводни кораби, подводници, както и от самолети на стратегическата авиация и стратегически ракетоносци.

За политическото регулиране на конфликта в Сирия

Ситуацията в Сирия е сложна, но трябва да бъдат създадени условия за регулиране на конфликта, отбеляза руският президент. „Ние с вас разбираме, че ситуацията там е сложна и на сирийската армия й предстои да направи още много, но най-важното е да се създадат условия за политическо регулиране вътре в страната“, каза Путин.

Той изрази надежда, че механизмът за регулиране, изработен съвместно с партньорите на Русия, включително и с американската страна, ще доведе до конструктивни и кардинални промени в Сирия.

Руският лидер отбеляза също и ролята на сирийската армия в борбата с терористите в страната. Като цяло, по думите на Путин, с подкрепата на руските ВКС сирийските войски са освободили от терористите над 500 населени места, сред които и „перлата на световната  култура и цивилизация – Палмира“.

Едновременно с това, по думите на руския президент, е необходимо да се съсредоточи вниманието върху това, че военната операция в Сирия е извадила на показ и някои проблеми и недостатъци. „По всеки отделен въпрос трябва да се проведе най-задълбочено разследване. Имам предвид професионално разследване и най-задълбочен анализ, след което да бъдат предприети мерки за отстраняването на тази проблеми“, заяви Путин.

Той добави, че подобни стъпки ще позволят да се коригира посоката на развитие и да се усъвършенства военната техника.