Путин обяви края на еднополюсния свят

Еднополюсният модел на устройство на света приключи, заяви руският президент Владимир Путин на пленарното заседание на Петербургския международен икономически форум, предаде Интерфакс.

„Светът наистина се променя бързо. Ние сме свидетели на геополитически, технологични и структурни промени. Еднополюсният модел за света приключи. Днес това е очевидно за всички, дори и за тези, които още се опитват да действат по обичайната координатна система”, заяви руският президент.

Той подчерта също, че това разбират и тези, които се опитват да да запазят монопола, да диктуват своите правила на играта в политиката, търговията, финансите и да налагат културните и поведенчески стандарти.

Икономическите сътресения от 2008 г., отбеляза Путин, са ярка проява на дълбоката криза на модела за развитие, построен на основата на унификацията и доминирането. Това трябваше да послужи за сериозен урок, за да бъде разбран светът в цялото му многообразие, да се оцени трезво новата реалност и цялата сложност на развитието на отношенията, подчерта още Путин.