Путин обсъди доставките на газ в Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин проведе извънредно заседание с членовете на Съвета за сигурност на Руската Федерация, където се обсъдиха доставките на газ в Украйна, в това число и югоизточния регион на страната. Това съобщи прессекретарят на руският държавен глава Дмитрий Песков.

„На заседанието се обсъдиха въпросите относно спазването на минските договорености в Югоизточна Украйна. Особено внимание се отдели на газовите доставки в Украйна, включително и в югоизточния регион на страната“, поясни Песков. Той добави, че подробната информация по този въпрос е предоставена от премиера на РФ Дмитрий Медведев.

„Обсъдиха се и актуалните въпроси, свързани с вътрешната икономическа ситуация на Русия“, заяви Песков.

Припомняме, че по-рано, по искане на руското правителство, „Газпром“ започна газови доставки в Донбас, след като Киев прекрати снабдяването на ДНР и ЛНР с газ.

Днес двете самопровизгласили се народни републики и Киев подписаха документи за планиране и организиране на контрол по изтегляне на военна техника, подготвени от Съвместен център по контрол и координация (СЦКК), съобщи генерал-полковникът Александър Ленцов. По думите му, се забелязва „заинтересованост на всички страни, както на опълченците от ДНР, ЛНР, така и от страна на ВСУ за най-скорошно изтегляне на тежка техника и осигуряване на безопасна зона в тези райони“.

Ленцов отбеляза, че контролът за изтеглянето на военна техника от териториите на ЛНР и ДНР се осъществява от съвместни групи, в които взимат участие групи от представители на ВСУ, ВС на РФ и представители на ЛНР и ДНР в СЦКК“, поясни той.

Генерал-полковникът също така отбеляза, че ОССЕ е готова да наблюдава за спазването на реда при изтегляне на техниката, а също за спазването на режима за прекратяване на огъня.

„ОССЕ е готова да помага на двете страни в мониторинговото изпълняване на точки 1 и 2 от Минските споразумения, да следи за изпълняването на тези условия за прекратяването на огъня и изтеглянето на тежка военна техника. Както и за свободното предвижване на ОССЕ в териториите на ДНР и ЛНР“, допълни той.

Що се отнася до военните действия, той отбеляза, че за последните два дни в района на Дебалцево няма жертви, а също че не се води стрелба. Ленцов заяви, че от Дебалцево са изведени всички подразделения на ВСУ.

„В настоящия момент са предоставени данни за медиите и СЦКК, според които на 17 февруари украинският президент Петро Порошенко е дал нареждане – всички подразделения на украинската армия да се оттеглят от района на Дебалцево“, каза Ленцов.

На свой ред представител на ВСУ в контактната група на Съвместен център по контрол и координация полковник Дмитрий Лахуров заяви, че пътната карта за изтегляне на военна техника е съгласувана и от лидерите на ДНР и ЛНР Александър Захарченко и Игор Плотницки.

„Аз като представител на групата лично ще контролирам изтеглянето на военната техника“, добави Ларухов.