Путин обобщи резултатите от срещите на върха на БРИКС и ШОС в Уфа

След края на срещите на върха на ШОС и БРИКС в Уфа, които се проведоха от 8 до 10 юли, руският президент Владимир Путин даде пресконференция, на която обобщи резултатите от тридневната работа в столицата на Башкирия.

Той отбеляза, че е рано да се говори за разширяване на границите на ШОС.

„Ние приехме решение за начална процедура за пълноценното присъединяване на Индия и Пакистан. Всички знаем фона на отношенията между тези две страни и се надяваме, че площадката на ШОС ще се превърне в допълнителен форум, на който всички ние заедно ще успяваме да постигаме компромиси и да намираме решения по спорните въпроси“, каза руският държавен глава.

По думите на Путин, Иран също иска да се присъедини към ШОС. „Ние разглеждаме тази възможност“, каза той. „Други страни също проявяват много голям интерес, но сега трябва да решим въпроса за пълноформатното присъединяване на Индия и Пакистан“, поясни руският президент.

Путин заяви, че на този етап няма необходимост от преобразуване на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР) в пълноценна международна организация. „Нужно ли ние днес да обременяваме с бюрокрация тази структура – не знам. Засега няма такава необходимост. А за да координираме по-добре съвместната си работа, ще създадем електронен секретариат“, каза руският президент.

Според Путин по-важен е общият стремеж към интеграция. Той припомни, че БРИКС е започнала да се сформира от 2006 г., когато „в рамките“ на „осмицата“ в Санкт Петербург се срещнали лидерите на Китай, Индия и Русия, а след това към формата се присъединили и Бразилия и ЮАР.

„Всичко това се развива по естествен път. Никой никого не принуждава. Това е изключително важно, защото всички участници в този процес изпитват обективна необходимост от сътрудничество“, подчерта руският лидер, като отбеляза, че „това се отнася особено за необходимостта от създаване на по-демократични принципи на построяване на световната икономика“.

Руският президент изброи основните решения, приети на срещите на върха. По неговите думи, одобрените на срещата на върха на БРИКС документи съдържат конкретни споразумения за развитието и укрепването на международния статут на обединението. „Положено е началото на практическата работа на финансовите институции на БРИКС- Новата банка и пула на основните валутни резерви – с общи капитал от 200 млрд. долара“, припомни Путин.

Що се отнася до срещата на върха на ШОС, то на нея в частност за първи път от 15 години бе прието решение за разширяване на организацията, отбеляза руският президент. Утвърдена е също така и стратегия за развитие на ШОС до 2015 г. и Уфимска декларация.

Държавният глава подчерта, че на срещата на върха са се събрали лидерите на 15 държави от различни континенти.

Путин е убеден, че Китай е и продължава да бъде „локомотив“ на световната икономика.

„Що се отнася до Китай и неговите фондови пазари, ние разговаряхме за това с председателя на КНР. Китайското ръководство се отнася към това изключително спокойно. Аз съм съгласен с китайските оценки, заключаващи се в това, че в изминалия период „биковете“ са спечелили прекалено уверено, може би дори прекалено самоуверено, имаше определена корекция към понижаване“, каза руският президент. Той цитира също така последните данни от фондовите пазари, показващи „отново леко покачване“.

Руският президент покани руските бизнесмени да участват в Далечно Източната икономическа среща на върха през септември тази година във Владивосток. „Мисля, че китайските компании биха могли да внесат съществен принос в плановете, които ние за себе си в този регион създаваме, но, разбира се, които да са изгодни и за тях“, подчерта Путин.

„Русия има възможност да оказва помощ на партньорите си. Въпреки трудностите в руската икономика, фундаменталните основи на нашето икономическо съществуване, ние имаме такава възможност“, отбеляза той, като добави, че гръцкият премиер „господин Ципрас не се е обръщал към нас за каквато и да било помощ“.

Путин посочи, че Еврокомисията е следвало да внесе корективи в икономическата дейност на Гърция преди кризата.

„Разбира се, цялата вина може да бъде прехвърлена на гърците. Но ако е имало нарушения, къде е била Еврокомисията? Защо тя не е внесла корективи в икономическата дейност на предишното гръцко правителство? Защо им е давала такива бонуси и кредити? Тук има за какво да се поговори, гръцкото правителство има за какво да поспори“, отбеляза Путин.

Коментирайки събитията в Украйна, руският президент заяви, че реализацията на Минските споразумения „буксира“ заради нежеланието на Киев да проведе пряк диалог с Донбас.

Путин отбеляза, че подобно поведение от страна на Киев изглежда странно, защото именно украинските власти са настоявали на проговорите в Минск и на подписването на документите да присъства и ръководството на ДНР и ЛНР. „Сега ние виждаме, че те не искат да общуват с тях пряко. А защо тогава поискаха да присъстват, да подпишат документите?“, заяви президентът. „Ще изхождаме от това, че тези действия все пак са тактически ход“, каза той.

Алтернативи на мирното разрешаване на тази криза не съществуват, добави Путин и заяви, че „ние имаме повече шансове за успех, отколкото за провал“.

Евразийският икономически съюз и „Икономическият пояс на Пътя на коприната“ са съвместими един с друг и не си противоречат, заяви руският лидер.

Путин подчерта, че всички колеги и в рамките на ШОС, и в рамките на БРИКС говорят много често за това, че „устойчивото развитие е невъзможно да бъде осигурено без развитието на инфраструктурата“. Според руския президент, това се отнася до железопътната, автомобилната, авиационната и пристанищната инфраструктура, както и тръбопроводния транспорт.

В същото време активизирането на бойците от терористичната организация „Ислямска държава“ (ИГ) в Афганистан застрашава южните граници на ШОС, отбеляза още Путин.

На срещата на върха на организацията е била констатирана активизацията на „бойците от „Ислямска държава“, разпространили „пипалата си и в тази страна“, каза руският президент.

„Считаме за важно да не отлагаме това във времето, а да пристъпим към реализирането на одобрената на срещата на върха програма за сътрудничество в борбата срещу тероризма и сепаратизма за периода 2016-2018 г., да започнем разработката на Конвенцията на ШОС за борба с екстремизма“, каза руският лидер.