Путин обвини в геноцид Киев, лишил от газ Донбас

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда, че прекратяването от страна на Киев на доставките на газ в Донбас „намирисва на геноцид“.

„Не стига това, че там (в Донецк и Луганск) има глад, и както ОССЕ констатира – там има хуманитарна катастрофа, ами и спряха и подаването на газ! Как се нарича това? Това вече намирисва на геноцид“, каза Путин по време на пресконференция след преговорите с кипърския му колега Никос Анастасиадис.

„Съдейки по всичко, някои от отговорните ръководители на днешна Украйна не разбират, какво е това въпрос от хуманитарен характер и въпросът за хуманното изобщо. Самото понятие, според мен, вече съвсем е забравено“, добави той.

Путин отбеляза, че когато засяга тези проблеми в разговорите с украинското ръководство, то в отговор се чува следното: „те сами воюват и ние нищо няма да им плащаме“.

При това той подчерта, че покрай „хората с оръжие, които отстояват правата си“ в Донецк и Луганск има незащитени и уязвими хора, които страдат от създалата се ситуация.

Руският президент отбеляза също, че Русия няма да доставя газ в Украйна без предварително плащане и тази ситуация е заплаха за транзита на синьо гориво в Европа.

„Газпром“ изцяло изпълнява задълженията си по договора (за доставките на газ за Украйна) и ще продължи да го прави. Предплатата, извършена от украинската страна, е достатъчна за доставки на газ за три-четири дни. . Ако не постъпят нови плащания, „Газпром“, в съответствие с договора ще спре доставките. Разбира се, това може да създаде определена заплаха за транзита в Европа за нашите европейски партньори“, каза Путин.

Руският президент изрази надежда, че няма да се стигне до крайни мерки.