Путин: Няма неразрешими проблеми в отношенията между Русия и ЕС

Русия не вижда неразрешими проблеми в отношенията с ЕС и призовава към диалог по най-широк кръг от теми, но засега не вижда готовност от отсрещната страна. Това се казва в статия на руския президент Владимир Путин, публикувана в гръцкия вестник „Катимерини“, предаде ТАСС.

„Русия изхожда от необходимостта от изграждане на равноправен, истински партньорски диалог с Евросъюза по най-широк кръг от въпроси – от визовата либерализация до формирането на енергиен алианс. Засега обаче ние не виждаме готовност да поемем по такъв взаимно изгоден и перспективен път от страна на европейските ни колеги“, отбелязва руският лидер.

Той обръща внимание на това, че спадът в отношенията между Русия и ЕС пречи и на бъдещото заздравяване на руско-гръцкото сътрудничество. Това „се отразява негативно и върху динамиката на двустранния стокообмен, който в сравнение с миналогодишните показатели се е съкратил с една трета – до $2,75 млрд. „, отбеляза руският президент. „Особено засегнати се оказаха гръцките земеделски производители“, добави той.

„В същото време считаме, че няма неразрешими проблеми в отношенията ни с ЕС. За да се върнем на пътя на многостранното партньорство е необходимо единствено да се откажем от порочната логика на едностранната игра и взаимно да зачитаме интересите си“, се казва още в статията на руския президент.

По думите му „сега Русия и ЕС са стигнали кръстопътя, където е необходимо да се отговори на въпроса: как виждаме бъдещето на отношенията ни и в каква насока смятаме да вървим“.