Путин: Нямахме никакво намерение да отделяме Крим от Украйна

По време на интервюто си във филма „Крим. Пътят към Родината“ руският президент Владимир Путин заявява, че руски подразделения са били готови да изведат сваления от власт украински президент Виктор Янукович от територията на Украйна по море, суша и въздух.

Путин казва, че спасяването на живота на Янукович е благородна постъпка. „Ако не го бяхме спасили тогава, националистите просто щяха да го убият“.

Руският президент заявява, че Руската Федерация никога не е имала намерение да отделя Крим от Украйна, но когато властта в Киев е била свалена, и са дошли националистите, тогава било взето решение да се проведе допитване до населението на полуострова, дали то би желало да се присъедини към състава на Русия. Резултатите се оказали положителни, като по-голямата част от населението на Крим гласува за присъединяване на полуострова към състава на Руската Федерация.

Преди 1989-та година никой не можеше да си представи че Украйна и СССР няма да бъдат заедно, а когато Крим се озова в друга държава, руският народ почувства че са го ограбили“, заявява в речта си руският президент по време на обявяването за присъединяването на Крим и Севастопол към състава на РФ.

„Това беше моя лична фраза, споделя във филма той.
На въпроса, дали разбира, че твори история, Владимир Путин отговаря: „Ако през цялото време си мислиш, че правиш история, тогава всичко приключва. Ако нямаш увереността, че постъпваш правилно, ако не си уверен, че твоите действия са за благото на народа, то тогава нищо няма да се получи“.

„Не бих постъпил иначе, нямаше да постъпя така ако не бях убеден, че така е правилно. Ако мислех за санкциите… санкциите са лошо нещо, но ние действахме в интерес на хората. Да разменяш хора за пари, договори, банкови срокове е недопустимо. Това са хора! За нас е недопустимо да разсъждаваме по друг начин. Всички наши партньори трябва да знаят, че трябва да уважат Русия и нейните интереси, както ние уважаваме техните“.

В кинолентата президентът на Руската Федерация заявява, че войниците, които са пристигнали в Крим през пролетта на 2014 година са били вежливи и възпитани, защото именно такива заповеди са получили. Но освен това, на тях им е било по-лесно да изпълняват задълженията си, тъй като са знаели, че заповедите идват лично от президента на Русия. Военният министър Сергей Шойгу допълни, че на военнослужещите е било казано, че не отиват в Крим, за да завладяват, а да защитават.

Владимир Путин също така заяви, че Крим е историческа родина на Русия и на полуострова живее предимно руско население, поради което страната е била длъжна да помогне на местните хора по време на размириците през пролетта на 2014 година. Путин уточни, че в Крим живеят над сто и петдесет различни националности, а руските властите нямат намерение да делят гражданите по етнически принцип. „Ние никога не делим хората на етноси”, заяви руският президент.
След референдума относно присъединяването към Русия в Крим настъпва празник, но сред гражданите на полуострова остава притеснението, дали гражданите на Русия ще приемат Крим, се посочва във филма. При проведено проучване на цялата руска територия над 90% от руските граждани обаче заявяват, че Крим и населението му трябва да се защити от украинските националисти, а също, че полуостровът трябва да бъде присъединен към Русия.
Очевидци на събитията в Украйна и в частност на полуостров Крим от пролетта на 2014 година разказват, че местните власти са получили заповед да свалят паметника на Ленин в града и това ги е подтикнало да започнат организирането на доброволчески отбранителни отряди.

Един от военнослужещите в Севастопол Виктор Мелников заявява, че жителите на града никога не са забравяли любовта си към Русия, а той лично никога не е полагал клетва да служи на Украйна. Според него градът е бил окупиран в продължение на 23 години, през които е било нужно да бъде защитаван. „Само позицията на Вашингтон беше различна“, споделя Владимир Путин. „Те започнаха да предлагат варианти, стараеха се да не допуснат присъединяването на Крим. Като цяло, обаче всичко премина гладко. Ако не се бяхме намесили, то положението в Крим със сигурност щеше да е още по-трагично от това в Донбас“, добавя той.

Командирът на народното опълчение на Крим Михаил Шеремет казва пред операторите на „Крим. Пътят към Родината“, че жителите на Крим са миролюбиви и са искали само едно – да живеят в мир. А когато са разбрали, че срещу тях се планира провокация, те се обединили без значение от своята етническа или религиозна принадлежност, но имали нужда от подкрепа. Тогава Москва е била принудена да изпрати в Крим различни части. Не липсвала и достоверна информация, че се подготвят атентати от страна на радикалите от „Десен сектор”, се разказва във филма. „Обезвредено е взривно устройство на водохранилището „Симферополско море“. Лоялните на Украйна сили са искали да взривят водохранилището и да отровят другото, защото са наясно, че Крим винаги е страдал от недостиг на питейна вода“, заяви Сергей Тураченко, представител на кримските сили за сигурност.

Навсякъде, където е било възможно да се появи опасност, преди всички са се появявали „Нощните вълци“. „Веднага щом дойдохме в Крим развяхме руския флаг“, заяви Александър Медведев, представител на групата. От общо 20 хиляди украински военнослужещи в Крим, над 18 хиляди са останали да служат на Русия, много са предлагали сами да издигнат руския флаг. „Армията на Украйна беше в полуразложено състояние. Сега е различно, хората осъзнават, че вършат нещо важно. В момента най-важното е да се възстанови инфраструктурата на Крим”, заявява Путин в края филма. „Сега е важно да се възстановят ресурсите и инфраструктурата на Крим. Курортите, предприятията“, заяви руският президент. На въпроса на водещия – какво би пожелал на населението на Крим, Путин отговори: „Бих им пожелал щастие“.