Путин: Нито една държава не може да се бори ефективно срещу тероризма сама

Нито една държава в света не може ефективно да се бори срещу тероризма сама, заяви руският президент Владимир Путин на среща с ръководителите на специалните служби на страните от ОНД.

Той отбеляза, че „заплахите в света няма да станат по-малко“, и констатира, че ситуацията дори се задълбочава: към традиционните опасности се добавят и нови. В частност, Путин обърна внимание на сложната ситуация в Афганистан и Близкия изток.

„Без ефективната работа на вашите служби нашите държави не могат да се развиват“, каза руският президент, обръщайки се към ръководителите на спецслужбите на страните от ОНД. Той нарече изключително важни срещите между ръководителите на органите за сигурност на Общността и координирането на работата им, като също така посочи и необходимостта от повишаване на ефективността на тази координация.

В краймосковната резиденция Ново-Огарьово Владимир Путин се срещна с ръководителите на делегациите, пристигнали в Москва за 39-тото заседание на Съвета на ръководителите на органите за сигурност и специалните служби на страните-членки в ОНД.

В приветствието си към участниците в мероприятието руският лидер посочи, че нарастващата терористична активност в Близкия изток и Северна Африка изисква подобряване на взаимодействието между спецслужбите на различните държави.

„Особена опасност днес представлява нарастващата терористична активност, обединяването на радикалните групировки с транснационалната организирана престъпност. Изключително безпокойство предизвиква ситуацията в Близкия изток и Северна Африка. Терористите се опитват да използват този регион като плацдарм, където вербуват и обучават бойци, които могат да бъдат използвани за дестабилизиране на ситуацията в други държави“, се отбелязва в приветствието. Във връзка с това, подчерта президентът, „е важно постоянно да се повишава нивото на взаимодействие, като се използват най-съвременните форми и методи и се разработват единни подходи към решаването на задачите“.