Путин: Никой няма да успее да прекодира страната ни

Идеята за патриотизма в Русия е толкова силна, че никой няма да успее да прекодира страната ни. Това заяви руският президент Владимир Путин днес, в Деня на Русия, по време на церемония по връчване на държавните награди за 2014 г. за постижения в науката и технологиите, литературата и изкуството, както и в областта на хуманитарната дейност.

„Тези идеали на патриотизма са толкова дълбоки и силни, че никой никога не е успявал и няма да успее да прекодира Русия, да я прекрои според желанията си, – заяви руският държавен глава. – Ние не можем да бъдем откъснати и изолирани от нашите родни корени и произход“.

Путин подчерта, че великата история на Русия, нейното изключително богато цивилизационно наследство, подхранват чувствата на руските граждани и ги вдъхновяват за нови постижения и открития.

По думите на Путин, 12 юни е символична дата в историята на Русия. „Именно на този ден преди точно 25 години с приемането на Декларацията за държавния суверенитет бе положено началото на кардинални преобразувания в страната. Те засегнаха всички аспекти от живота, политическото и общественото устройство, икономическия и социален ред“, добави Путин, като подчерта, че пътят към радикалните промени е бил драматичен и труден.

„Русия не само с чест преодоля тези трудни изпитания, не само едва за четвърт век извърши успешен пробив към демокрацията и пазарната икономика, но и успя да се утвърди като съвременна, открита и самостоятелна страна, – каза руският президент. – Ние не сме изгубили, а запазихме същността и духовната основа на руската държавност, съхранихме уникалното национално многообразие на народа и неговото историческо единство, вековните традиции на преданост към родината и готовност да отстояваме и защитаваме неговата свобода и независимост, неговите интереси“.