Путин: Никой не трябва да се меси в политиката на Русия

Много бихме искали в нашия политически живот, в политическия живот на Русия, никой да не се намесва, заяви вчера руският президент Владимир Путин на обща пресконференция с германската канцлерка Ангела Меркел в руския курорт в Сочи“, съобщиха агенциите. „Никога не сме се намесвали нито в политическия живот, нито в политическите процеси на други държави. В продължение на много години наблюдаваме опити за влияние върху вътрешнополитическите процеси в Русия“, изтъкна Путин.

По думите му това става както чрез различни организации с идеална цел, така и пряко. „Като виждаме пагубността и безплодността на подобни усилия, изобщо не ни е идвало на ум да се намесваме в политическите процеси на други държави“, подчерта руският президент.
Той отговори на журналистически въпрос за репресиите срещу протести на опозицията в Русия с това, че по време на протестните акции руската полиция действа по-меко, отколкото в редица държави от Евросъюза. „Обсъдихме това с канцлерката и аз обърнах внимание, че правоохранителните органи на Русия се държат много по-сдържано и либерално, отколкото колегите им в някои европейски страни, където се използват палки и сълзотворен газ за разпръскването на демонстрантите. При нас, слава богу, това не се е налагало“, каза Путин.

Ангела Меркел, от своя страна, е поискала от него да използва влиянието си, за да бъдат защитени правата на хомосексуалистите в Чечня, след като редица рускии медии съобщиха за гонения срещу тях в тази част на страната и дори техни убийства.

Германският канцлер заяви, че Москва е важен партньор в Г-20. „Разбира се, ние ще обсъдим ситуацията в Г-20, където Русия представлява важен партньор. Бих искала да продължим да се опитваме да намерим решения на глобалните проблеми“, отбеляза Меркел. Тя подчерта важната роля, която има да играе Русия. Германия ще председателства срещата на Г-20, която ще се състои през юли в Хамбург.

Ангела Меркел призова всички страни в конфликта в Украйна да работят за прекратяване на огъня, както предвиждат Минските споразумения. Меркел подчерта, че прилагането на тези споразумения може да доведе до свалянето на наложените от Европейския съюз санкции срещу Русия.

„За мен целта е да се достигне до такъв момент при изпълняването на Минските споразумения, който ще позволи на Европейския съюз да свали санкциите си срещу Русия“, допълни канцлерката.

Спирайки се на сирийския конфликт, Путин заяви, че виновните за инцидента с химическото оръжие в сирийската провинция Идлиб трябва да бъдат установени и да бъдат привлечени към отговорност след най-внимателно разследване. „Убедени сме, че решението на сирийския въпрос може да бъде намерено само по мирен път и под егидата на ООН“, посочи президентът на Русия. „Несъмнено, без участието на такава страна като САЩ тези проблеми не могат да се решат ефективно“, допълни той.