Путин: Никога не сме налагали каквото и да било на когото и да било (Видео)

Руският президент Владимир Путин призова днес депутатите, избрани на неотдавнашните парламентарни избори, които бетонираха влиянието на Кремъл върху Държавната дума, да изпълнят историческата мисия на Русия – да бъде силна страна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Учредително заседание на долната камара на руския парламент след парламентарните избори, произведени на 18 септември 2016 г., протече в контекста на силно влошени отношения между Москва и Запада по сирийския въпрос и доведе до остри словесни нападки, каквито не е имало от ’80-те, когато американският президент Роналд Рейгън нарече Съветския съюз „Империя на злото“, отбеляза АФП.

„Трябва да засилим сигурността и отбранителните способности на нашата страна“, каза държавният глава и подчерта необходимостта да се защитава позицията на Русия на световната сцена.

„Трябва да се обединим, да съгласуваме усилията си, правата и задълженията си, за да постигнем върховното историческо право на Русия да бъде силна страна“, каза Путин, чийто приоритет през последните години бе модернизирането на руската армия и разполагане на допълнителни войски по западния фланг на Русия.

„Всяка страна има това право. И ние няма да придадем на това понятие – силна държава – империалистическа конотация“, подчерта той, преди да каже в заключение: „Никога не сме налагали каквото и да било на когото и да било“.

Освен за отбранителния сектор, Путин каза, че очаква от законодателите да откликнат на предизвикателствата в образованието, здравеопазването и екологията. Но 450-те депутати, три четвърти от които са от партията „Единна Русия“ на Владимир Путин, ще трябва да се захванат първоначално с работа, белязана от конфронтационния климат между руснаците и западняците, посочва АФП.

Депутатите ще трябва да одобрят две решения на Кремъл: преустановяването на действието на споразумението със САЩ за рециклиране на десетки тонове плутоний и създаването през септември 2015 г. на постоянната военновъздушна база „Хмеймим“ в Сирия.