Путин не смята, че ислямската коалиция срещу ИД ще носи антируски характер

Новата ислямска коалиция срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, оглавявана от Саудитска Арабия, няма да носи антируски характер, дори предвид участието на Турция в нея, заяви руският президент Владимир Путин на годишната си пресконференция, предаде ТАСС.

„Ние не смятаме, че тази коалиция ще носи някакъв антируски характер“, каза той.

Коментирайки участието на Турция в нея, Путин подчерта, че и тази страна Москва „не счита за враждебна за нас държава“. „Те извършиха враждебен акт срещу нашата авиация, но да кажем, че ние се отнасяме към Турция като съм враждебна държава – това не е така. Отношенията ни се развалиха – това е така, и не знам как ще излезем от тази ситуация. Във всеки случай, топката не е в наши ръце, а в турски“, отбеляза руският президент.

При това той припомни, че в ислямската коалиция влизат и други страни, включително и Египет.

Русия има разногласия със Саудитска Арабия по разрешаването на сирийски конфликт, но има и общи елементи, отбеляза той. „Ние с нея (Саудитска Арабия) имаме различен подход към разрешаването на сирийската криза по някои елементи, но имаме и общи подходи. Ние поддържаме контакт със Саудитска Арабия“, каза руският лидер, като припомни, че неотдавна се е срещнал с краля на тази държава, провеждат се контакти и на други равнища – по линия на външните министерства и министерствата на отбраната. „Сега ние разглеждаме съвместни проекти в сферата на военно-техническото сътрудничество със Саудитска Арабия, там имаме цяла многомилиардна програма, между другото. И ние дори не си и помисляме, че този алианс се създава с някаква антируска насоченост“, подчерта руският лидер.

В същото време Путин вижда в създаването на отделна коалиция от ислямските страни на признаци на противоречие между Ер Риад и Вашингтон.

„Всъщност, не разбирам много добре какво се случва?“, каза той, като припомни, че Съединените щати вече са създали алианс, в който влизат почти всички страни от новата ислямска коалиция, включително и Саудитска Арабия. „Какво не е достатъчно? Защо бе необходимо създаването на нов алианс, ако вече има такъв, създаден под ръководството на САЩ? Те какво? Имат някакъв свой план, или са възникнали вътрешни противоречия помежду им?“, обърна внимание Путин.

„Може би, това са противоречия“, счита руският президент. По думите му, „едно са регионалните интереси на регионалните държави, а друго са общочовешките интереси от борбата с тероризма“. „Европа страда от това, което се случва в този регион. Какви ужасни терористични актове видяхме в Париж! Самите Съединени щати страдат – съвсем наскоро 14 души (в САЩ) бяха разстреляни (от терористи), и съществува заплаха за други терористични актове“, каза руският президент.

Путин заяви, че за ефективната борба срещу тероризма е необходимо държавите да се обединят, а „не да отнемаме възможностите, които имаме“. „Всички ние трябва да обединим усилията си в борбата с терористичните организации, както и да се наричат те и под каквито и лозунги да прикриват дейността си“, каза той. „Надявам се, че новосъздаденият алианс ще действа за общия интерес и ние ще изготвим общи подходи, правила и ще установим ефективни съвместни действия и ефективно използвани инструменти“, каза руският лидер.