Путин: На външните ограничения Русия отговаря не със затваряне на икономиката, а с по-голяма откритост

На външните ограничения Русия отвръща не със затваряне на икономиката, а с повишаване на откритостта. Това заяви руският президент Владимир Путин на пленарно заседание на Петербургския международен икономически форум (ПМИФ).

„На външните ограничения ние отговаряме не със затваряне на икономиката, ние отговаряме с увеличаване на свободата, с откритост на Русия. Това не е лозунг, това е съдържанието на нашата реална политика. Тази, които ние днес провеждаме за създаване на условия за бизнеса, за търсене на нови партньори, нови пазари, за участието в реализацията на най-големите интеграционни проекти“, каза Путин.

Руският президент подчерта, че същността на програмата за заместване на вноса не е в това „да затворим пазара си, да се изолираме от световната икономика“. „Ние трябва да се научим да произвеждаме качествена, конкурентноспособна продукция, търсена не само у нас в Русия, но и на световните, на глобалните пазари. В крайна сметка, задачата се заключава в това, изцяло и ефективно да използваме вътрешните си ресурси за решаването на задачите за развитието на страната“, подчерта руският държавен глава.

Според неговата оценка, огромен потенциал се наблюдава в областта на машиностроенето, нефтохимията, леката промишленост, фармацевтиката и редица други отрасли. Путин добави, че най-добър пример показва аграрният сектор, където производството на млечни продукти за първите четири месеца от годината е нараснало с 3,6 %, на маслото – с 8,7 %, кашкавала – с 29 %, рибата и рибните продукти – с 6 %, а месото с 12-13 %.

„В края на миналата година ни предрекоха дълбока икономическа криза. Това не се случи. Напротив, ние стабилизирахме ситуацията, преодоляхме негативните колебания на конюнктурата и уверено преминаваме през периода на трудности. Преди всичко, защото руската икономика е натрупала достатъчен запас от вътрешна сила“, каза руският лидер.

По неговите думи, въпреки че страната е ограничена в достъпа на световния капиталов пазар и въпреки ограниченото потребителско търсене, нарастват обемите на безмитния износ. “През първото тримесечие на 2015 г. обемът на безмитния експорт е нараснал с 17,5 %. Износът на продукция с висока степен на преработка през първото тримесечие е стигнал почти 7 млрд. долара“, отбеляза президентът.

Русия е запазила контрол над инфлацията, тя намалява, заяви още руският президент.

„Ние запазихме контрол над инфлацията. Да, тя подскочи заради девалвацията на рублата, но сега тази тенденция затихва“, подчерта руският държавен глава.

По думите на Путин, след значителния ръст на цените през първите три месеца на тази година, инфлацията е намаляла, като през март е била 1,2 % а през април – 0,5 %. „Тенденцията е очевидна, ние я виждаме – на снижаване“, резюмира той.

Путин смята, че дълбока криза в руската икономика няма, тя, според него, уверено преминава през зоната на трудностите.