Путин: Наш свещен дълг е да бъдем верни на великите ценности на патриотизма

Руският президент Владимир Путин връчи на представителите на Старая Руса, Гатчина, Петрозаводск, Грозни и Феодосии грамоти за присвояването на тези градове на почетното звание „Град на воинската слава“.

Церемонията, посветена на Деня на памет и скръб (22 юни – деня на нахлуването на хитлеристка Германия в СССР през 1941 г.), се проведе в Екатерининската зала в Кремъл.

Откривайки тържествената церемония, руският държавен глава отбеляза, че съветският народ „с цената на огромни жертви и лишения се е борил за свободата на родната земя, удържал е безусловна победа, победил е силния враг, благодарение на своето единство и безпрецедентна любов към Отечеството“.

„Наш свещен дълг е да бъдем верни на тези велики ценности на патриотизма, да пазим спомена за подвига на нашите бащи и деди, да почитаме нашите ветерани. И присвояването на званието Град на воинската слава вече се е превърнало не само в традиция, но и в символ на нашата преданост към поколението на победителите“, подчерта Путин.

Президентът изброи заслугите на всеки един от градовете за защитата на страната от фашистките окупатори.

Руският държавен глава заяви, че това събитие е знаково за всички жители на тези градове, тъй като то отбелязва и генетичната връзка на днешните им жители с героите от военните години. „Ако тук, на тази земя, моите предци са били герои, това означава, че и в мен има частица от това, което ценя и с което се гордея“, поясни Путин. По неговите думи, именно в това се състои приемствеността на поколенията.

Руският президент подчерта, че за Градовете на воинската слава са воювали не само техните жители, но и гражданите на целия СССР. „Това е нещото, което ни е обединявало в страшните години на Великата Отечествена война, това, което ни обединява и днес, и това, което винаги ще ни обединява и в бъдеще. В това е залогът на нашите бъдещи победи“, уверен е той.

Званието „Герой на воинската слава“ се присвоява от 2006 година насам. През тази година броят на тези градове достигна 45.

В градовете, удостоени със званието, се изграждат паметни стели, а също така и се провеждат публични мероприятия и празнични салюти на 23 февруари (Деня на защитника на Отечеството), 9 май (Деня на победата) и в Деня на града.

Преди церемонията в Кремъл руският президент почете паметта на загиналите във Великата Отечествена война и поднесе венец пред Вечния огън край Гроба на неизвестния войник в Александровската градина в Москва.

Президентът поднесе цветя и пред всеки от паметниците на градовете-герои, като почете паметта на загиналите.

Днес паметни мероприятия се провеждат в цяла Русия. Обикновено те започват още в ранни зори.

Рано сутринта на 22 юни 1941 г. фашистка Германия, без да обяви война, нахлува на територията на Съветския съюз. Още първия ден са загинали хиляди военнослужещи от Червената армия и мирни граждани, били са унищожени 1 200 самолета, танкове и артилерийски оръдия. По последни официални данни, във войната са загинали над 26 млн. съветски граждани и военни.

На 25 октомври 2007 г. руският президент Владимир Путин подписа изменение в закона „За дните на воинска слава и паметните дати в Русия“. Сред списъка с паметните дати бе включена една нова – 22 юни – Ден на памет и скръб, ден на началото на Великата Отечествена война. На този ден на територията на Русия се спуска наполовина националното знаме и се отменят развлекателните мероприятия и телевизионни програми.