Путин: Над 40 нови междуконтинентални балистични ракети ще влязат в състава на ядрените сили на РФ през тази година

Русия ще продължава да отделя голямо внимание на развитието на Въоръжените сили. Така, през тази година ядрените сили на РФ ще бъдат попълнени с 40 нови междуконтинентални балистични ракети, а в близките месеци ще започнат изпитанията на нов радиолокационен център. Това заяви руският президент Владимир Путин на откриването на международния военно-технически форум „Армия-2015“.

„През тази година съставът на ядрените сили ще попълнят над 40 нови междуконтинентални балистични ракети, способни да преодоляват всякакви, дори най-усъвършенстваните технически системи за противоракетна отбрана“, заяви той.

По неговите думи се подготвят също и изпитанията на нов радиолокационен център. „В близките месеци предстоят държавните изпитания на новия радиолокационен център, който ще засича въздушни цели oтвъд хоризонта. Впоследствие той ще контролира западното стратегическо направление“, заяви Путин.

Президентът добави, че през тази година такъв център ще бъде създаден и за източното направление. Освен това, през април е започнала работа и новата радиолокационна станция в Армавир, припомни той.

Руският президент отбеляза, че представените на форума образци на бойни роботи и системи за управление ще определят в голяма степен както настоящето, така и бъдещето на Въоръжените сили на Русия.

„Оборудването им със съвременно и перспективно оръжие си остава ключова задача на военното строителство. И реализацията на мащабната държавна програма за въоръжение, модернизацията на отбранително-промишления комплекс – именно на това сме отделяли и ще продължаваме да отделяме особено внимание“, увери Путин.

Руският президент заяви, че процентът на съвременно оръжие в руската армия след пет години ще достигне 70 %, а според някои изчисления, дори и 100 %. „Процентът на съвременни образци на оръжие до 2020 г. трябва да нарасне до 70 %, а в някои случаи – до 100 %“, каза руският държавен глава.

Той отбеляза, че „това са наистина сериозни показатели“. Руският президент изрази при това надежда, че „предприятията от отбранително-промишления комплекс, научните и конструкторските центрове ще приложат всичките си сили за своевременната и качествена реализация на определените планове“. „Очевидно е, че ефективността на ОПК – това е най-важният ресурс за ръста на цялата икономика“, подчерта руският президент.

„Нашите оръжия и техника остават много популярни на световния оръжеен пазар. През последните години търсенето е на стабилна основа, има поръчки за години напред“, заяви Путин.

Той отбеляза, че на форума в Кубинка присъстват делегации на 59 страни и представители на  повече държави. „Разчитаме на това, че по време на планираните презентации вие ще можете още веднъж да се убедите във високата ефективност и надеждност на руската продукция с военно предназначение, ще откриете нови възможности за дългосрочни договори“, обърна се руският президент към чуждестранните специалисти.

Според Путин руската отбранителна промишленост е готова да предложи цял комплекс от услуги – от доставки на оръжие до следгаранционен сервиз, обслужване и подготовка на кадри.

„Искам да подчертая, че ние сме отворени за сътрудничество, за съвместна работа, за съвместни разработки на бъдещи перспективни образци на въоръжение, за стартиране на иновативни проекти“, заяви руският президент.

Путин пристигна на форума с хеликоптер. Той разгледа изложението и проведе видеоконференция със студенти от Московския държавен технически университет „Бауман“ и Сибирския федерален университет, преминаващи подготовка и военна служба в научни роти.