Путин награди Стенин посмъртно с орден „За храброст“

Фоторепортерът на МИА „Россия Сегодня“ („Русия днес“) Андрей Стенин, който загина на 6 август в източна Украйна, беше награден посмъртно с орден „За храброст“ за неговата смелост и героизъм при изпълнение на професионалния си дълг. Съответният указ е подписан от президента на Русия Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС.

Стенин – истински професионалист, чрез неговите снимки хората имаха възможност да видят истината такава, каквато е: в Либия, Сирия, Ивицата Газа и други горещи точки в света. Последната му командировка бе в Източна Украйна…

Руският фоторепортер замина за югоизточна Украйна през май, за да отразява конфликта. Той снима последствията от артилерийските обстрели на украинските сили по мирни градове. Той бе един сред първите на мястото на крушението на малайзийския Boeing 777.

Връзката с журналиста изчезна на 5 август. След почти един месец стана ясно, че Стенин е загинал вечерта на 6 август в района на Донецк. Колата, с която той пътувал по работа, е била обстрелвана от украински танкове и изпепелена.

Днес Москва се сбогува със загиналия в Украйна фоторепортер на МИА “Русия днес” Андрей Стенин.