Путин: Москва няма да девалвира рублата

Москва. По-свободния валутен курс на рублата ще накара икономиката на Русия да работи по-ефективно, а Централната банка в момента не обсъжда въпроса за девалвацията на рублата, заяви президента Путин на срещата със студентите от московския Национален изследователски ядрен университет (МИФИ).

„Днес Централната банка се занимава по-определен начин с регулирането на курса. Колкото по-свободна бъде руската валута, толкова по-добре ще бъде, защото това ще накара икономиката да работи по-ефективно и своевременно да реагира на случващите се в нея процеси“, отбеляза руския президент.

Според думите му, Централната банка се справя успешно със задачите си за валутно регулиране. Путин заяви, че трябва да има баланс, а до днес Централната банка и правителството успяват да го поддържат. Напомняме, че от 13 януари ЦБ прекрати провеждането на валутни интервенции, изглаждащи колебанията на курса на рублата. Във вторник, за първи път от септември 2009 година, Еврото се покачи малко над 46 рубли, а курсът на щатския долар се доближи до 34 рубли..