Путин: между Москва и Пекин е установено образцово сътрудничество

По време на визитата си в Китай руският президент Владимир Путин даде интервю за водещи китайски медии. «Развитието на дружеските, съседските и партньорските отношения напълно отговаря на интересите на Русия и Китай», цитира думите на президента руския телевизионен канал «Россия 24».

Путин заяви, че Русия планира да изведе стокообмен с Китай към 2020 година на ниво 200 милиарда долара, при това работата над увеличаването на взаимните разчети е в национални валути, тоест в рубли и юани.

«Във висока степен на готовност са споразуменията за износ за Китай на руски природен газ. Тяхната реализация ще означава за Русия диверсификация на тръбопроводни маршрути за газови доставки, а нашите китайски партньори ще позволят да се намали тежестта на проблемите на недостиг на енергия и безопасността на околната среда за сметка на «чисто» гориво», отбеляза Путин.

Той напомни за изпълняването на мащабния проект за доставките на руска нефт в Китай по тръбопровода «Сковородино-Мохе», като стойността на проекта е над 60 милиарда щатски долара. «Ние се движим последователно към формирането на стратегическия енергиен алианс», подчерта руският президент.

Москва и Пекин осъществяват съвместни проекти в 40 направления, като инвестициите възлизат на 20 млрд. доллара. «Постигната е договореност за съвместна разработка на широкофюзелажен самолет за дълги полети. В плановете влиза и създаването на тежкотоварен хеликоптер. Убеден съм, че нашите компании имат всички необходими възможности да произвеждат и снабдяват световни пазари с конкурентноспособна продукция», каза в заключение Владимир Путин.

Както се очаква, по време на визитата си, Путин, «Газпром» и китайския CNPC могат да подпишат договор за доставяне на газ на 20 май. Въпреки огласените прогнози за съществени отстъпки за Китай, крайната цена на горивото ще бъде „примерно на нивото на средноевропейската”, тоест в рамките на 350-380 $ за хиляда кубични метра, каза за «Известия» източник от «Газпром».

По-рано главата на газовата корпорация А. Милер заяви, че «Газпром» ще подпише договор за доставки в Китай на 38 милиарда кубични метри газ ежегодно, в продължение на 30 години в условията, приемливи за руската страна в икономически план.

За сравнение – от 1 април 2014 година цената на руския газ за Украйна се увеличи от 268.5 долара до 485 долара за хиляда кубични метра, а дълга й към «Газпром» вече е 2,2 милиарда долара.