Путин към Ердоган: Антиконституционните действия са недопустими

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таип Ердоган са разговаряли по телефона. Разговорът е бил по инициатива на руския президент.

Телефонният разговор е поредната стъпка от изненадващия обрат в отношенията между двете страни, подчертаван световните агенции. Двамата президенти са разговаряли в събота, но информация за това излизе в неделя по обяд.

Владимир Путин е изразил съболезнованията си във връзка с гибелта на хора при размириците в нощта срещу събота и е пожелал възстановяване на реда и стабилността в Турция, съобщава пресслужбата на Кремъл.

Руският президент е подчертал още принципната позиция на Русия, че в живота на една държава са недопустими антиконституционни действия и насилие.

Президентите разговаряли и за безопасността на намиращите се в Турция руски туристи, като Владимир Путин е изразил надеждата, че турските власти ще осигурят тяхната безопасност. От своя страна Ердоган е уверил, че Анкара ще предприеми всички необходими за това мерки.

Освен това ръководителите на двете страни са потвърдили намерението си за лична среща. Според телевизия NTV, цитирана от ТАСС, това може да стане още през първата седмица на август.