Путин: Кризата с мигрантите в ЕС бе очаквана

Кризата с мигрантите в Европа бе „напълно очаквана“, Русия е предупреждавала за това много пъти, заяви Путин, отговаряйки на въпрос на журналисти на Източния икономически форум във Владивосток.

От началото на 2015 г. на територията на Евросъюза са пристигнали над 340 хил. мигранти. Според експерти, ситуацията с нелегалните мигранти в момента в страните от ЕС е най-лошата криза с преселение на хора от времето на Втората световна война. В същото време вътре в Европа няма единно мнение за това, как да бъде разрешен проблемът.

„Ние в Русия, и в частност аз, казвахме, че ще има големи широкомащабни проблеми, ако нашите така наречени западни партньори водят такава погрешна политика, особено външна политика, в регионите на мюсюлманския свят, в регионите на Близкия изток и Северна Африка. Те продължават да водят такава политика”, каза Путин.

“Що за политика е това? Става дума за налагане на собствените стандарти, без да се вземат предвид историческите, религиозните, националните, културните особености на тези региони… Това е преди всичко политика на нашите американски партньори. Европа сляпо следва тази политика в рамките на така наречените съюзнически задължения, а после сама поема товара”, добави той.

Официалният представител на Белия дом Джош Ърнест по-рано заяви, че Вашингтон е „готов да предостави на ЕС техническа експертиза“ за решаване на проблема с мигрантите. В същото време, на въпрос дали САЩ са готови да приемат бежанци на своя територия, Ърнест заяви, че „няма какво да обяви към момента“. Според него, „страните от ЕС притежават достатъчно възможности, за да се справят с проблема самостоятелно“.

Путин счита, че хората бягат от Сирия не от режима на президента Башар Асад, а от терористите от „Ислямска държава“. „Разбира се, ние знаем, че има  различни подходи към събитията в Сирия. Между другото, хората бягат не от режима на Башар Асад. Бягат от ИДИЛ, който е превзел териториите, в това число и значителни територии в Сирия и Ирак. Просто там има зверства. Затова хората бягат от там“, каза той.

В Сирия от март 2011 г. продължава въоръженият конфликт, в резултат на който, по данни на ООН, са загинали над 220 хил. души. На правителствените войски се противопоставят отряди от бойци, принадлежащи към различни въоръжени формирования. Най-активни са бойците от екстремистките групировки „Ислямска държава“ и „Джебхат ан Нусра“.

На въпрос, готова ли е Русия за военна операция за борба с ИДИЛ в случай на създаване на коалиция, в това число и прехвърляне на сили на авиацията, руският държавен глава заяви, че да се говори за участие на Москва в практически план засега е рано.

„Това е отделна тема, и ние виждаме какво се случва сега – американската авиация нанася определени удари. Засега ефективността на тази удари не е висока. Но да говорим за това, че днес ние сме готови да го направим – засега е рано. Но ние и така оказваме на Сирия достатъчно сериозна подкрепа и техника, и подготовка на военните, и наше оръжие“, каза Путин.

Руският президент, припомняйки за сключените между Москва и Дамаск военни договори, подчерта, че всички те се изпълняват. „Ние разглеждаме различни възможности, но засега това, което вие казахте, не стои у нас на дневен ред“, отбеляза Путин, като добави, че Русия ще провежда консултации със Сирия и другите страни в региона. По думите му, в частност, той лично е обсъдил създаването на международна антитерористична коалиция с президента на САЩ Барак Обама, а също така е говорил по този въпрос и с президента на Турция, с ръководството на Саудитска Арабия, краля на Йордания, президента на Египет и други партньори.