Путин: Кампанията срещу руските спортисти излезе извън рамките на здравия разум

Руският президент Владимир Путин по време на среща с олимпийския отбор на Русия обеща да направи всичко, за да защити доброто име на руските спортисти, предаде РИА Новости.

Путин също така приветства решението на МОК за допускане на руските атлети до участие в Олимпиадата 2016 г. и увери, че Русия ще накаже всички, които са участвали в допинговия скандал.

Държавният глава подчерта пред олимпийците, че Русия не може да се съгласи с абсолютната дисквалификация на лекоатлетите и ще търси истината.

Ситуацията с руските спортисти, по думите му, е излязла извън рамките на правното поле и здравия разум.

„И точно тук е мястото да кажа, че недалновидните политици не оставят на мира и спорта. Макар той да е призован да сближава народите и да изглажда съществуващите между страните противоречия“, добави Путин.

Той припомни, че много атлети са пострадали незаслужено, тъй като срещу тях не са били повдигнати никакви конкретни обвинения за допинг.

„Като цяло, става дума за заплаха и дискредитиране на самите принципи на равенство, справедливост, взаимно уважение и права на така наречените „чисти“ спортисти. Всъщност, това е ревизия или опит за ревизия, във всеки случай, на идеите на Пиер де Кубертен, основателят на съвременните Олимпийски игри“, заключи руският лидер.

„Искам да знаете, че ние без съмнение се гордеем с вас. И ще направим всичко, за да защитим вашето добро име, спортната ви чест и достойнство. Справедливостта задължително ще възтържествува“, добави Путин.

Той приветства решението на Международния олимпийски комитет да не отстранява от Олимпиадата в Рио целия отбор на Русия. По думите на Путин, МОК не е внесъл разделение в олимпийското движение, въпреки открития натиск върху него и съответния информационен фон.

В същото време според него, отсъствието на редица руски спортисти на Олимпиадата в Рио ще свали летвата на игрите.

Освен това, Путин призова да се разработят единни международни изисквания за допинг контрол и увери, че Русия ще подведе под отговорност всички виновни за допинг скандала, без значение на чина и заслугите им.

„В същото време ние разчитаме, че същия принцип на откритост ще последват всички членове на олимпийското семейство. Ще кажа направо, с проблеми с допинга се сблъскват всички страни. Създава се впечатлението обаче, че изискванията и контролът по отношение на атлетите от другите страни са различни“, отбеляза руският президент.

Сякаш някой иска да дели спортистите на свои и чужди, създавайки неконкуретни преимущества, подчерта Путин.