Путин и Обама потвърдиха подкрепата си към режима на прекратяване на бойните действия в Сирия

В телефонен разговор в понеделник президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Барак Обама обсъдиха ситуацията в Сирия, потвърждавайки, че подкрепят режима на примирие в Сирия, както и достъпа на хуманитарна помощ в различните райони на страната, предаде ТАСС. Разговорът се е състоял по инициатива на американската страна, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

„Путин е акцентирал върху необходимостта от по-скорошното дистанциране на умерената опозиция от „Ислямска държава“ и „Джебхат ан-Нусра“, а също така и затварянето на границата между Сирия и Турция, откъдето терористи продължават да проникват. Спомената е била нарастващата координация на усилията на двете страни по Сирия, в това число и по линия на специалните служби и министерствата на отбраната“, посочват от пресслужбата на Кремъл.

Обама и Путин са подчертали значимостта на преговорите в Женева под егидата на ООН, които трябва да помогнат на откриването на политическо урегулиране на конфликта в Сирия.

Обсъдени са били и други актуални въпроси от двустранния и международния дневен ред. В частност, Обама е благодарил на Путин за оказването от руска страна на съдействие в освобождаването в Сирия на американския гражданин Кевин Патрик Доус, намиращ се там под арест заради незаконно проникване в страната.