Путин и кралят на Бахрейн ще обсъдят в Сочи борбата с международния тероризъм

Руският президент Владимир Путин ще проведе днес в Сочи преговори с краля на Бахрейн Хамад бин Иса ал Халифа, който е на работна визита в Русия, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предаде ТАСС.

„В хода на предстоящата среща приоритетно внимание ще бъде отделено на увеличаването на двустранното сътрудничество в търговско-инвестиционната, енергийната, финансовата и хуманитарната сфери, – поясниха в Кремъл. – Също така се предполага обстоен обмен на мнения за ситуацията в региона на Близкия изток и Северна Африка, най-вече в контекста на борбата с международния тероризъм“.

Както Русия, така и Бахрейн се обявява за необходимостта от политическо разрешаване на ситуацията в Сирия, „за да бъде върната стабилността в тази братска страна“. „В Сирия трябва да бъде намерено политическо решение, което ще се ползва с подкрепата на всички страни и ще се опира на „Женева-1“, изрази официалната позиция на Бахрейн външният министър на кралството след проведените през декември преговори с руския му колега.

В кралството също така се надяват на обединяване на усилията на всички заинтересовани участници и в борбата с тероризма, в този случай по пътя на създаване на коалиция на ислямските страни за борба с тероризма.