Путин и Кери изразиха надежда за постигане на напредък в руско-американските преговори

Руският президент Владимир Путин и държавният секретар на САЩ Джон Кери в откритата част от разговорите им късно снощи в Кремъл бяха единодушни, че има възможност за постигане на напредък в двустранните преговори за Сирия и други въпроси, предаде ТАСС.

В срещата участва и руският министър на външните работи Сергей Лавров, който ще проведе преговори с американския си колега в петък, 15 юли.

В началото на разговора Путин помоли събеседника си да предаде най-искрени поздрави на американския президент Барак Обама и изрази надежда, че Кери ще може да доложи пред главата на Белия дом „за това, че ние сме постигнали развитие в обсъждането и решаването на въпросите, заради които се събираме“.

Руският лидер отбеляза взаимните усилия на двете страни в разрешаването на конфликтите.

„Последният ни разговор с Барак Обама ме убеждава, че ние действително искрено се стремим не само към самия процес на сътрудничество и неговото установяване, но и към постигането на резултати“, каза Путин.

От своя страна Кери заяви, че САЩ и Русия могат да допринесат заедно много за мира, включително в Сирия и Украйна. „САЩ и Русия се намират във фаза, в която наистина можем да направим много, което ще е от полза за света. Не става въпрос само за Сирия, за Украйна, но също и за други потенциални области, в които може да се осъществи сериозен напредък“, посочи Кери.

„С нетърпение очакваме възможността да започнем работа. Вече проведохме определена подготвителна работа и затова се надявам, че ще продължим напред“, добави той.