Путин и Камерън обсъдиха ситуацията около катастрофата на А321

В четвъртък по инициатива на британската страна се състоя телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и британския премиер Дейвид Камерън, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предаде ТАСС.

„Лидерите обмениха мнения за ситуацията около катастрофата на руския самолет над Синайския полуостров. Владимир Путин подчерта, че в оценките на причините за случилото се е необходимо да се оперира с информация, която се изяснява в хода на провеждащото се официално разследване. Обсъдени бяха също така въпросите за съвместната борба с международния тероризъм“, отбелязаха от Кремъл.

По-рано британският премиер заяви, че ще проведе телефонен разговор с руския президент, за да обсъдят ситуацията с безопасността на полетите в Шарм-еш-Шейх и да обясни защо Лондон е забранил всички полети на авиокомпаниите си до египетския курорт.

Отговаряйки на въпрос, защо на британските авиокомпании са забранени полетите до Шарм-еш-Шейх, докато руските превозвачи продължават да летят до там, Камерън отбеляза, че правителството е приело такова решение въз основа на разузнавателните данни и мненията на експертите. „Всичко това аз ще обсъдя с Путин и ще обясня защо сме предприели такива действия. А това, какви действия да бъдат предприети по отношение на руските туристи, той трябва да реши“, каза британският премиер.

През последните дни три страни – Великобритания, Ирландия и Холандия – обявиха преустановяването на полетите на своите авиокомпании до Шарм-еш-Шейх.

В частност, Лондон обясни тази стъпка със „сериозните подозрения“ за това, че причина за катастрофата на руския самолет е била детонация на взривно устройство. В сряда CNN съобщи, че американските спецслужби също считат, че самолетът се е разбил заради взрив на бомба на борда. Журналистите от телевизията обаче, направиха уговорката, че това не бива да се счита за официален и окончателен извод на американските разузнавателни служби.

В същото време руският център по съдебно-медицинска експертиза заяви, че експертите от РФ и Египет не са открили по време на предварителния оглед на телата на загиналите пътници следи от взрив.

Президентът на Египет Адбел Фатах ас Сиси в интервю за британския The Daily Telegraph подложи на критика версиите за възможен терористичен акт, като заяви, че такива съобщения са „преждевременни и не са основани на каквито и да било реални факти“.

На свой ред, руски източник от техническата комисия, разследващ катастрофата, отбеляза, че появяващото се в медиите изтичане на информация от страна на уж близки до следствието източници, влияят негативно на хода на разследването.